Saeb Erakat
0

"Washington treba ubijediti Izrael da prizna rješenje dvije države"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat zahtijevao je u subotu od Sjedinjenih Država da ubijedi Izrael da prizna rješenje dvije države, izraelsku i palestinsku, kao jedini put ka miru na Bliskom istoku.

Izraelski desničarski premijer Benjamin Netanjahu, koji odbija da se izjasni za rješenje stvaranja palestinske države, očekuje se u ponedjeljak u Bijelu kuću radi susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom, prenosi AFP.

  • Obamina administracija suočava se s prvim testom. Ono što se sada traži od SAD-a jeste da prekine da se ponaša s Izraelom kao da se radi o državi iznad zakona, kazao je Erakat na margini Svjetskog ekonomskog foruma koji se trenutno ordžava u Jordanu.

  • Jedino Obama može natjerati Izrael da prihvati rješenje dvije države i zaustavi aktivnosti kolonizacije, dodao je on.

Palestinski pregovarač upozorio je na politiku dvostrukih aršina u mirovnom procesu.

  • Ako američka administracija odluči da pribjegne dvostrukom jeziku s Arapima i Izraelcima, onda će se mirovni proces završiti prije nego što počne, objasnio je on.

I generalni sekretar Arapske lige Amr Mussa, također prisutan na ovom forumu, zatražio je od Baracka Obame da "uputi jasnu poruku Izraelu da njegova politika odvažnosti neće funkcionirati".

Nakon razgovora s Benjaminom Netanjahuom, američki predsjednik će do kraja maja razgovarati u Washingtonu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom.