Svijet
0

Washington traži ustupke Moskve o Iranu

FENA
Washington, u razmjenu za promjenu projekta proturaketnog štita, traži da Moskva zauzme odlučniji stav o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, objavio je u petak ruski diplomatski izvor za list Kommersant.

Prema ovom izvoru, Sjedinjene Države zatražile su također da Rusija odustane od prodaje Teheranu protuzračnog sistema odbrane S-300, koji bi Iran mogao rasporediti oko iranskih nuklearnih postrojenja.

"Amerikanci insistiraju na dva ključna pitanja. Traže nam da prekinemo Iranu isporuku raketa S-300 i podržimo rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se predviđaju sankcije protiv Teherana", kazao je ovaj visoko rangirani diplomat za Kommersant.

Rusi i Amerikanci zvanično su demantirali u četvrtak da je promjena proturaketnog američkog štita u Evropi rezultat dogovora "dam da daš".

Prethodna američka administracija predviđala je da do 2013. rasporedi snažan radar u Republici Češkoj uz deset presretača balističkih raketa dugog dometa u Poljskoj.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da je njihov novi prijedlog raspoređivanja raketa u Poljskoj i Republici Češkoj osmišljen za uništavanje raketa kratkoga i srednjega dometa.