SAD
0

Washington spreman da pojača zaštitu svojih saveznika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države spremne su da pojačaju odbranu svojih regionalnih partnera zbog dosjea iranskog nuklearnoga programa, izjavila je u srijedu u Bangkoku američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Još ćemo ostaviti vrata otvorena razgovorima s Iranom, ali nuklearni sat otkucava i susjedi Irana su jako zabrinuti", kazala je ona na tajlandskoj televiziji.

Sjedinjene Države su spremne za "akciju" ako Iran nastavi svoju trasu, nastavila je ona.

"Washington je spreman da pojača odbranu svojih partnera u regiji", dodala je Clinton, rekavši da bi Iran trebao shvatiti da ni on sam neće biti siguran ako "SAD rasporede odbrambeni kišobran u regiji".

"Oni neće biti više u stanju da zastrašuju ili dominiraju, suprotno onome u šta oni vjeruju, ni ako se budu domogli nuklearnog oružja", ocijenila je Clinton.

Teheran predstavlja svoj nuklearni program kao civilni, ali veliki dio međunarodne zajednice sumnja da Iran proizvodi atomsku bombu.

Clinton je govorila prije odlaska na otok Phuket, na jugu Tajlanda, gdje će se u četvrtak održati regionalni forum Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) o sigurnosti.