Svijet
0

Washington razočaran malim napretkom u pregovorima o reformama u BiH

FENA
Tom Casey
Tom Casey
Vlada Sjedinjenih Država razočarana je nedovoljnim napretkom tokom diplomatskih razgovora s čelnicima iz Bosne i Hercegovine, koji su protekla tri dana bili u posjeti Washingtonu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik u Državnom su tajništvu razgovarali o ustavnim promjenama u zemlji te reformi policije. Oba su političara izjavila da nije postignut napredak.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da ovaj neuspjeh blokira put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama i članstvu u NATO savezu.

Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney izjavio je za Glas Amerike da pregovarači nisu pokazali volju za postizanje kompromisa. Washington će nastaviti sa svojim angažmanom kako bi se provele reforme – izjavio je američki ambasador.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer RS Milorad Dodik jučer su se u američkom Državnom tajništvu susreli sa zamjenikom državne tajnice Nicholasom Burnsom. Teme sastanka bile su predloženo smanjenje utjecaja entitetskog glasanja u parlamentu Bosne i Hercegovine i promjena naziva policijskih snaga u Republici Srpskoj.

Nakon susreta s visokim dužnosnikom američke diplomacije, dvojica bosanskohercegovačkih političara su za Glas Amerike govorili o razlikama koje postoje u vezi s ovim dvama pitanjima.

Američka je diplomatija zabrinuta zbog zastoja u rješavanju ova dva problema, kao i nespremnošću dviju strana za suradnju – glasio je kratki komentar predstavnika Državnog tajništva.

Nakon izlaska iz Državnog tajništva, član predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da 'nema dogovora', ali da američka diplomacija smatra da 'i dalje treba razgovarati'.

"Radi se o entitetskom glasanju koje daje pravo jednoj petini parlamenta da praktički blokira parlament. O tome je Vijeće Evrope reklo sve - da ga treba isključiti, da je to jedna anomalija. I nelogičnost. Evropski parlament rekao je isto. Tako glasanje koje blokira državu ne može ostati za sve, već samo za odgovornosti podijeljene između države i entiteta. Mi smo došli ovdje s takvim rješenjem. Ono je odbačeno. Nema dogovora" kazao je Silajdžić.

Dodik je rekao da je sastanak sa zamjenikom državne tajnice Nicholasom Burnsom bio 'vrlo korektan, dobra razmjena mišljenja'. Visoki dužnosnik američke diplomacije ukazivao je na potrebu da dođe do sporazuma u vezi s ustavnim amandmanima i policijom RS. No, premijer RS je rekao da sporazum za sada nije moguć.

"Ukidanje entitetskog glasanja sa stanovišta nas iz Republike Srpske nije moguće. Morali smo reći ne, i u vezi s glasanjem u parlamentu i u vezi s policijom. Bili smo spremni ući u neku redukovanu priču o entitetskom glasanju, pod uslovom da se prihvati policija Republike Srpske. To je bio kompromis koji sam ponudio. To bi značilo da umjesto jedne trećine sada u parlamentu bude potrebna jedna četvrtina glasova, ali nije bilo spremnosti da se prihvati postojanje policije Republike Srpske", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da ovakav Dodikov prijedlog o promjeni razmjera utjecaja entitetskog glasanja u državnom parlamentu 'ne bi promijenio ništa' te da zbog toga taj prijedlog ne predstavlja 'kompromis'. U vezi s policijom RS-a, Haris Silajdžić je rekao da se 'već od početka pregovora o reformama govori o tome kako ona ne treba postojati'. 'Usto, ta je policija – pod tim imenom – osuđena za genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini' – izjavio je Haris Silajdžić.