Svijet
0

Washington razmatra načine povećanja pomoći u hrani siromašnim zemljama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Washington razmatra načine kako bi pomogao zemljama u kojima je, zbog nestašica hrane, došlo do nemira.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da je predsjednik George Bush vrlo zabrinut situacijom u kojoj mnogi nestašice objašnjavaju dramatičnim rastom cijena hrane.

Predsjednik Bush je pozvao Agenciju za međunarodni razvoj i Državno tajništvo da prouče načine na koje bi Washington mogao pomoći.

Bush u ponedjeljak je naložio ministarstvu poljoprivrede da hitno osigura pomoć u hrani vrijednu 200 miliona dolara, kako bi se namirile nepredviđene potrebe za hranom u Africi i drugdje, saopćila je Bijela kuća.

S tom dodatnom pomoći koja će biti dostupna kroz američku Agenciju za međunarodni razvoj - USAID, odgovorit će se na učinak rasta cijena roba na američke programe pomoći u hrani, navela je Bijela kuća.

Sjedinjene Države su već obećale vladi Filipina – najvećem uvozniku riže na svijetu – da će joj poslati riže koliko god joj je potrebno.

Neki od najvećih izvoznika riže – Kina, Indija, Vijetnam – smanjili su izvoz kako bi osigurali dovoljne količine za sebe.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorio je da bi rast cijena hrane mogao produbiti svjetsko siromaštvo, u koje bi moglo zapasti još 100 miliona ljudi.

Bush je poduzeo akciju dan nakon što su svjetski financijski čelnici na zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu pozvali na hitne korake kako bi se zaustavio veliki rast cijena osnovnih namirnica, koji je izazvao nemire i strah od gladi u tridesetak siromašnih zemalja Afrike i Azije.

Nakon što je u ponedjeljak ujutro brifiran o pozivu sa skupa Svjetske banke, Bush je naložio ministru poljoprivrede da iz fonda robnih rezervi za pomoć zemljama u razvoju, izdvoji hrane u vrijednosti od 200 miliona dolara i stavi je na raspolaganje USAID-u, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Sjedinjene Države su najveći pružatelj pomoći u hrani u svijetu, sa 2,1 milijardu dolara pomoći u hrani i 2,5 miliona metričkih tona roba osiguranih za 78 zemalja u razvoju u fiskalnoj godini 2007. SAD također vodi u pružanju hitne pomoći u hrani, pa su tako u istom razdoblju uputile 1,5 milijuna metričkih tona pomoći u hrani, u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, u 30 zemalja, pruživši pomoć za 23 milijuna ljudi, precizira u priopćenju Bijela kuća.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je upozorio da je ubrzano smanjivanje zaliha hrane u svijetu dostiglo alarmantne razmjere. On je pozvao na hitnu i koordiniranu međunarodnu akciju da se zadovolje kritične potrebe za hranom, ali i na dugoročne mjere znatnijeg povećanja proizvodnje hrane u svijetu.