Svijet
0

Washington pozdravio odustajanje od postavljanja projektila u Kalininjgradu

FENA
Sjedinjene Države pozdravile su u srijedu odluku Moskve da odustane od svog projekta postavljanja projektila "iskander" u regiji Kalininjgrada i ocijenile je "pozitivnim razvojem".

"Vidjeli smo informacije koje je u srijedu objavila ruska novinska agencija Interfax, izjavio je glasnogovornik State Departementa Robert Wood na brifingu. "To je pozitivan razvoj", rekao je on.

Zvaničnik Glavnog štaba ruskih oružanih snaga, koga u srijedu navodi Interfax, izjavio je da je raspoređivanje tog projekta prekinuto jer nova američka administracija ne ubrzava program razmještanja proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj, koji je Rusija smatrala prijetnjom.

Glasnogovornik nije mogao precizirati da li je Moskva informirala novu američku administraciju o svojoj odluci, ni da li je nova američka državna tajnica razgovarala o ovom pitanju s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u nedavnom telefonskom razgovoru.

"Bit ćemo srećni da surađujemo s Rusijom o pitanju proturaketnog štita", kazao je Wood. "I kao što je rekao predsjednik Obama mi ćemo podržati proturaketni štit ako se dokaže da je funkcionalan".

Tokom izborne kampanje, Obama je izrazio sumnje u pouzdanost proturaketnog štita, projekta koji je energično branio njegov prethodnik George W.Bush.