Svijet
0

Washington Post: Vrijeme je da Rumsfeld ode

FENA
Amerikanci imaju sve manje razumijevanja za ministra odbrane Donalda Rumsfelda, koga analitičari, ali i političari smatraju beznadežno nesposobnim da bi zauzimao tako visoko mjesto u adminstraciji, pa makar se na njenom čelu nalazio predsjednik poput Georgea Busha.

Kao po pravilu, najoštriji prema Rumsfeldu je Washington Post, koji je u nedjelju objavio da je Bush, prije nego što je imenovao Rumsfelda za ministra odbrane možda morao preslušati snimak telefonskog razgovora između nekadašnjeg predsjednika Richarda Nixona i Rumsfelda iz 1971. godine.

"Treba da razmisliš šta ćeš da radiš u budućnosti. Na kraju krajeva, mislim da treba da budeš u kabinetu…Ti, što se mene tiče, možeš da radiš bilo šta u kabinetu, jedino što te ja ne bih stavio u resor odbrane, ni u State Department… Ustvari, mogao bi da budeš državni tužilac", rekao je Nixon, tada 39-godišnjem Rumsfeldu.

Ipak, piše Post, Bush je uporan u odbrani ministra odbrane, riskirajući da svoju političku budućnost stavi u ruke čovjeku koga svi smatraju odgovornim za debakl u Iraku, i koji je meta kritika ne samo političkih rivala i bivših oficira nego i najžešćih pobornika Bushove politike, poput njegove supruge Laure ili bivšeg načelnika generalštaba Andrewa Carda.

Slanje Rumsfelda u penziju nanijelo bi značajan udarac Bijeloj kući, bar na kratke staze, smatra Washington Post, ali historija pokazuje da takve, teške odluke mogu donijeti osvježenje i za administraciju i naciju, posebno tokom rata.

Ratovi su, također, vrijeme kada lideri donose najteše odluke, ali i predstavljaju i odlične prilike za promjene političkog kursa. Tako su otkaze dobili državni sekretar Jenings Brian u vrijeme Prvog svjetskog rata, načelnik generalštaba Douglas McArtur tokom rata u Koreji i Robert Maknamara, ministar odbrane tokom Vijetnamskog rata.

Slično kao u vrijeme kada su se predsjednici hrabro rješavali visokih zvaničnika, teške odluke čekaju administraciju pošto se država nalazi u nepopularnom ratu koji je podijelio naciju, i koji se čini kontraproduktivnim u borbi protiv islamskih ekstremista, piše Post.

Tako, odlazak Rumsfelda sa čela ministarstva odbrane ne bi bio protumačen samo kao priznanje poraza za Busha, već i prilika da se administracija malo izmakne iz centra događaja, razmisli o prošlim, te donese odluke vezane za buduće poteze.