Svijet
0

Washington: Papu će čuvati 1.300 policajaca, FBI, tajna služba

FENA
Washington se užurbano priprema za doček pape Benedikta XVI, stotine radnika pretvaraju stadion National's Park u crkvu na otvorenom, obnavlja se asfalt i signalizacija na aveniji Massachusetts gdje je papinska nuncijatura, a 1.300 policajaca te nepoznat broj pripadnika FBI-ja i tajne službe priprema se za osiguravanje njegovoga četverodnevnog boravka u gradu.

Više od 500 stolara, električara i drugih radnika postavlja hiljade četvornih metara poda na travnjak National's Parka, gdje će u četvrtak pred 47.000 vjernika Benedikt XVI služiti misu na otvorenome.

Na sredini terena podiže se oltar visok 23 metra, s baldahinom, zlatnim zavjesama i križem, prekrivaju se stadionske reklame, postavljaju se dodatne TV kamere a u srijedu će se održati i generalna proba mise. Oko stadiona su uvedene posebne mjere sigurnosti, obližnje prometnice i most bit će zatvoreni 12 sati, a plovidba obližnjom rijekom Anacostia bit će zabranjena.

"Mislim da ćete vidjeti kako National's Park postaje crkva, makar samo na jedan dan", izjavio je nadbiskup Washingtona Donald Wuerl.

Pripreme na stadionu, popravak i označavanje cesta kojima će papa prolaziti do Bijele kuće, nuncijature, stadiona, bazilike Nacionalnog hrama Bezgrešnog začeća, uz hiljade prigodnih zastava na stupovima za rasvjetu, vidljive su pripreme za papu, koji dolazi u utorak poslijepodne u zračnu bazu Andrews kraj Washingtona.

Za sigurnost prvog pastoralnog posjeta Benedikta XVI angažirano je 1.000 policajaca iz Washingtona, te 300 iz susjednog Marlyanda i Virginije.

Tajna služba nadzire sve mjere sigurnosti posjete, posebno dolazak u Bijelu kuću u srijedu ujutro, gdje će ga na Južnom travnjaku dočekati predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom uz očekivanih 12.000 gostiju.

Nakon posjete Bijeloj kući i razgovora s predsjednikom Bushem, Benedikt XVI će u papamobilu proći središtem Washingtona do nuncijature na aveniji Massachusstes. Očekuje se da će papinsku povorku pratiti deseci hiljada građana uz prometnice, koje će u srijedu i četvrtak biti zatvorene dobar dio dana, zbog čega je gradski javni prijevoznik MetroBus osigurao dodatne linije.

U programu papina boravka u Washingtonu su i događaji koji nisu otvoreni za javnost, kao misa sa 300 američkih biskupa u bazilici Nacionalnog hrama u srijedu, susret s čelnicima katoličkih sveučilišta u SAD-u u četvrtak, te susret s predstavnicima drugih religija u Kulturnom centru Pape Ivana Pavla II.

S obzirom na nedavne prijetnje papi Al-Qaide i Osame bin Ladena za vođenje "novog križarskog rata" protiv muslimana, FBI istražuje moguće prijetnje tokom posjete. Direktor vašingtonskog ureda FBI-ja Joseph Persichini izjavio je kako "za sada nema održivih prijetnji papi", ni mjestima koja će posjetiti.

Nadbiskupija Washingtona predviđa da će boravak Svetog oca u gradu do petka koštati oko tri milijuna dolara, dok nadbiskupija New Yorka, gdje će papa nastaviti posjetu do nedjelje još nije objavila te procjene, izvještava u utorak The New York Times.

Nabiskup Washingtona Donald Wuerl odlučio je da troškove neće prebaciti na župe i biskupije već je osnovao fondaciju "Krist naša nada" u koju su bogati donatori dali više od tri milijuna dolara.

Glasnogovornica vašingtonskog gradonačelnika Adriana Fentya izjavila je da će cijena osiguranja, zatvaranja ulica i čišćenja nakon povorke koštati oko 2,2 milijuna dolara.

U New Yorku će papa održati govor u Ujedinjenim narodima u petak, u subotu će voditi misu u katedrali Sv. Patricka a u nedjelju misu na stadionu Yankeesa, prije koje će posjetiti "Ground zero - Nultu tačku", mjesto rušenja tornjeva blizanaca WTC-a u terorističkom napadu 11. septembra 2001.

Glasnogovornik nadbiskupije New Yorka Joseph Zwilling rekao je da nabiskupija neće morati plaćati za osiguranje koje daje grad New York, ni za misu na stadionu. On je također apelirao na bogate donatore, ali je rekao kako ne sumnja kako će vjernici sami dati doprinose, jer je "dolazak pape veliki trenutak za nadbiskupiju".

Dio sredstava, prenosi Hina, osigurat će se i iz prodaje suvenira, uključujući uokvirene papine fotografije, majice s natpisima poput "Vlasništvo Benedikta XVI" i naljepnice za automobilski odbojnik "Ja volim papu".