Svijet
0

Washington oštro kritikovao događaje u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća je oštro kritikovala pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa zbog uvođenja vanrednog stanja u zemlji, zahtijevajući da organizira izbore u januaru, kako je bilo predviđeno, te da napusti dužnost zapovjednika oružanih snaga.

SAD su "duboko zabrinute" krizom u Pakistanu, tražeći "brzi povratak" demokratije u ovu zemlju, te potvrdile da će ponovo razmotriti svoju pomoć velikom savezniku u ratu protiv terorizma, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Američki predsjednik George W.Bush govorit će o posljednjim događajima pakistanske krize u popodnevnim satima na zajedičkom brifingu s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Washingtonu.

"Ne možemo podržati vladu koja nas ne vodi na put demokratije", dodala je ona, tražeći "slobodne i pravedne" parlamentarne izbore u januaru i zahtijevajući od Musharrafa da "napusti uniformu" zapovjednika oružanih snaga.

Parlamentarni izbori, koji se trebaju održati polovinom januara u Pakistanu, bit će održani prema predviđenom programu, rekao je u ponedjeljak pakistanski premijer Shaukat Aziz a navodi ga pakistanska novinska agencija, tri dana nakon uvođenja vanrednog stanja.