Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pokušavajući zaustaviti dodatni priliv izbjeglica, Sirija je u oktobru uvela vize (Jordan je to učinio dvije godine ranije). No ispostavilo se kako je nemoguće kontrolirati 605-km dugu iračku granicu, tako da su izbjeglice koje nisu mogle legalno uči u zemlju to nastavili činiti ilegalno. Tada su Amerikanci i njihovi irački saveznici počeli tvrditi da postoji i povratna infiltracija iz Sirije. Navodno su se tim kanalom u Irak ubacivali tkz. teroristi Al-Kaede i elementi razvlaščenoga BAAS-a, Tek su godinu dana kasnije na tu granicu poslali svoja pojačanja i vojnike Malikijeve vlade.
Arapski e. mirati iz Persijskoga z. aljeva su pak bili glavna d. estinacija iračkih poslovnih ljudi. Taj o. dlijev m. ozgova je o. skatio sam Irak. Drugi, puno m. asovniji v. al je pokrenut sa iračkim s. ukobima 2006. kada su i. zbjeglice b. ukvalno s. pašavale s. voje ž. ivote. Ti su većinom pristizali bez i. čega i teško su o. pteretili n. epripremljene sirisjke d. omaćine. Ne samo što ovi nisu r. aspolagali sa m. aterijalnom i. nfratrukturom za n. jihov p. rihvat, niti su imali f. inancijska s. redstva za to, već su p. o. goršali e. konomske n. edaće samih Sirijaca. Prema zvaničnom sirijskom izvještaju iz 2007. - osnovni t. roškovi ž. ivota su porasli za 30 odsto, cijene iznajmljenih stanova za 140 odsto, a potrošnja vode za 20 odsto.
Iračke izbjeglice Od dva milijuna i petsto tisuća iračkih izbeglica, koji su bježali pred ratnim razaranjima poslije američke invazije njihove domovine 2003. i sukoba što su uslijedili, Sirija ih je, prema podacima UNHCR-a, primila oko milijun i dvijesta do milijun i pol (slijede - Jordan sa 750.000, arapske zemlje Persijskog zaljeva sa ukupno 200.000, Egipat sa 70.000, Iran sa 54.000, itd.). Ova UN-ova agenciji procijenjuje da je broj unutrašnjih izbjeglica u samome Iraku približno isti. Izbjeglice su u Siriju pristizali u sukcesivnim valovima. Prvi je val uključivao boljestojeću populaciju - profesionalce raznih profila, poslovne ljude i funkcionare bivšega režima, sa njihovim obiteljima. Mnogi od njih su iskoristili Siriju kao odskočnu dasku za odlazak u treće zemlje, većinom arapske. Libija je na primjer prihvatila nekoliko tisuća inžinjera, liječnika i bolničara, znanstvenika i profesora.
Sem ubistva Muse britanski vojnici sumnjiče se takođe za ubistvo muškarca, koga su prema pretpostavci šutirali nogama do smrti u helikopteru Kraljevskih vazdoplovnih snaga; čoveka koga je streljao vojnik Trećeg pešadijskog bataljona Kraljevskog puka Škotske nakon saobraćajnog udesa; 19-godišnjeg tinejdžera, koji se utopio nakon što su ga vojnici inženjerske čete nasilno bacili naglavačke u reku.
Kako je o. tkrio Guardian, svi . tajni n. astavni m. aterijali britanske a. rmije razrađeni su posle s. mrti Iračanina po imenu Bah Musa – hotelskog v. ratara, koga su britanski v. ojnici m. učili do s. mrti u Basri septembra 2003. godine. On je u. mro od p. ozicione a. sfiksije, kada mu je v. ojnik s. tavio k. oleno na l. eđa, a zatim p. ovukao n. azad n.avlaku koja mu je s. tavljena na g. lavu. N. esrećnik je dobio 93 t. raume u p. rocesu „s. aslušanja“, koje su obavljali v. ojnici Prvog b. ataljona Kraljevskog lankaširskog puka.
Neće biti zgorega da se doda, kako nisu samo američki vojnici, već i njihovi saveznici, ogrezli u sramu za vreme iračkog rata.Sveže razrađena tajna nastavna uputstva preporučuju britanskim oficirima, koji obavljaju saslušanja, da teže ka tome da ponize i iscrpe zarobljenika, da ga primoraju da izgubi orijentaciju i da stekne osećanje nezaštićenosti, zabrinutosti i straha. U jednom od uputstava se direktno kaže: „Skinite ih do gole kože i držite tako ako se ne podčinjavaju komandi“. U nešto kasnijim nastavnim uputstvima napisano je da povez na očima, slušalice i plastične lisice predstavljaju osnovno sredstvo za uticaj, koje koristi oficir, stručnjak za saslušavanje.
Kako je iz dana u dan tokom svih tih godina kradena iračka nafta i tankerima iz turske luke Čejhan odvožena u Ameriku. Za male pare. Ili informacija o tome, da se u Faludži, koju su uništili američki projektili sa niskoobogaćenim uranijumom, i dan-danas rađaju deca-nakaze.General Hju Šelton, koji je u periodu od 1997. do 2001. godine bio predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD, u nedavno objavljenim memoarima pod naslovom „Bez kolebanja: odiseja američkog vojnika“ piše, da irački rat „nije bio potreban“, da je administracija DŽ.Buša pribegla ratu „oslanjajući se na serijsku laž“, i da su Pol Volfovic i drugi neokonsi iz izraelskog lobija gurali Vašington u klanicu „dolazeći skoro do kršenja subordinacije“.
A,evo šta je zanimljivo Zapadnu štampu nije toliko brinuo broj p. oginulih na obe strane, već ih je brinulo mnoštvo činjenica o p. rebijanju ljudi, o i. življavanju nad njima, kada su ih m. učili strujom, električnim svrdlovima, kada su im na kožu sipali kiselinu, u. bijali bez istrage. Ne zato što je to neljudski. Već zato što su sva ta nedela činili „v. arvari“ iz šiitskih „eskadrona s. mrti“, koji su bili podređeni direktno iračkom premijeru Nuri al-Maliku, koji je p. rogonio protivnike vlasti, uglavnom sunite.