Po zatvaranju Guantanama
0

Washington očekuje saradnju Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Reakcije svijeta su dosada uglavnom pozitivne na odluku predsjednika Obame da u roku od godinu dana zatvori američki zatvor u Guantanamu. Ipak, još uvijek nisu razrađeni detalji o tome šta će biti sa 250 zatvorenika koji se tamo drže.

Izvršna naredba predsjednika Obame između ostaloga kaže da postoji jedan revizioni odbor koji će raditi na tome, i odlučiti o tome koji će zatvorenici biti prebačeni u neke druge zatvore diljem Amerike, u iščekivanju sudskog procesa, a koji će biti oslobođeni i poslati u druge zemlje.

Prvi čovjek Pentagona, Robert Gates je izjavio da je pravi izazov iznaći način da se Guantanamo zatvori a da se pritom ne kompromitira sigurnost Sjedinjenih Država.

Predsjednik Obama je naredio zatvaranje zatvorskog objekta Guantanamo na Kubi u roku narednih godinu dana.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je ova odluka korak u pravom pravcu, i novu administraciju pozivaju na njeno provođenje. Ministar obrane Robert Gates smatra također da je odluka dobra i kaže:

Zatvaranje Guantanama nam otvara nove mogućnosti u smislu partnerstva s drugim zemljama, i njihove želje da surađuju s nama kada su u pitanju nasilni ekstremisti.

U Evropi neke zemlje odavno pozivaju Washington da zatvori ovaj objekt. Ministar Gates kaže da je moguće da neke evropske zemlje preuzmu neke zatvorenike iz Guantanama.

Javno su neke evropske zemlje dale do znanja da će preuzimanje razmotriti, zemlje koje to ranije nisu nudile.

Ministar Gates je također govorio o Iraku, iz kojeg predsjednik Obama želi povući borbene trupe u narednih 16 mjeseci. Prvi čovjek Pentagona je dodao da će nekoliko izbora koji su održavaju u Iraku ove godine pomoći daljoj stabilnosti te zemlje, koja bi bila dovoljna za američko povlačenje.

"Sa svakim izborima koji se provedu u Iraku, korijenje političkog izmirenja, rješenja problema riječima umjesto oružjem, vladavine zakona, postaje sve dublje i dublje", kaže Robert Gates.

Predsjednik Obama je naznačio da bi želio povećati broj američkih vojnika u Afganistanu. Sjedinjene Države također kažu da žele potpuno uništiti trgovinu drogama u toj zemlji koja je najveći snabdjevač opijumom u svijetu. Ministar Gates kaže da ako proizvođači droga pomažu talibane onda će i oni biti mete američke eliminacije.

"Ako budemo imali dokaze prema kojima se iz tih laboratorija opijuma i džepova proizvođača finansiraju talibani, onda bi bilo pravedno da se oni eliminiraju", kazao je ministar obrane Robert Gates.

On dodaje da je trenutno prebacivanje trupa iz Iraka u Afganistan apsolutni prioritet administracije.