{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington nije odustao od napada na Iran

F
19.11.2006. u 17:53
0
0
Washington nije odustao od napada na Iran
0
Washington nije odustao od napada na Iran
Foto: AP
"Jastrebovi" Bushove administracije su još uvijek spremni da napadnu Iran, s ciljem da uspiju da dobiju odobrenje Kongresa u kojemu sada sjede demokrati, napisao je američki novinar Seymour Hersh u svom članku magazina The New Yorker od ponedjeljka.
Prema ovom slavnom novinaru, potpredsjednik Dick Cheney je prisustvovao sastanku, posvećenom Iranu, sa dužnosnicima nacionalne sigurnosti, mjesec dana prije parlamentarnih izbora od 7. novembra, na kojima su pobijedili demokrati.

Cheney je tada rekao da, čak i u slučaju da demokrati pobijede, vojna opcija protiv Irana ne bi trebala biti isključena, piše ovaj novinar.

"To je klasičan primjer 'ići unaprijed u neuspjeh", ocijenio je jedan ekspert, koji radi u Pentagonu, a navodi ga Hersh. "Oni vjeruju da bi se s napadom na Iran mogli zaboraviti gubitci Iraka, to znači još zadnji put igrati uz dvostruki gubitak", dodao je ovaj ekspert koji je želio ostati anoniman.

U svom članku, Seymur Hersh također navodi da "prema jednom tajnom izvještaju CIA-e, nema još "čvrstih dokaza" da Iran zaista želi da se domogne oružja za masovno uništenje. Novinar također navodi jednog visokog zvaničnika obavještajnih službi prema kojemu se Bijela kuća ne slaže sa zaključcima ovog izvještaja.

Bijela kuća je objavila u nedjelju saopćenje u kojemu demantira tvrdnje novinara Hersha.

"To je članak pun netačnosti", rekla je Dana Perono, glasnogovornica Bijele kuće. Ona tvrdi da novinar traži da se "napravi priča koja bi zadovoljila njegova ekstremna mišljenja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: