Svijet
0

Washington: Nastavlja se afera sa smjenama tužitelja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa u srijedu je, unatoč protivljenju Bijele kuće, odobrio izdavanje 'sub poena' (obvezujući nalog) za svjedočenje predsjednikova savjetnika Karla Rovea i drugih vodećih pomoćnika, u istrazi afere sa smjenama saveznih tužitelja.

Pododbor za trgovinsko i upravno pravo Odbora za pravosuđe odlučio je primorati vodeće predsjednikove savjetnike da svjedoče javno i pod prisegom o svojoj ulozi u otpuštanjima tužitelja koja su, prema tvrdnjama demokrata, bila politički motivirana.

Bijela kuća je u utorak ponudila da Karl Rove, zatim bivša pravna savjetnica Harriet Miers i ostali, daju privatne iskaze pred odborima, bez prisege, što je više vodećih demokrata odbacilo kao neprihvatljivo.

Predsjednik George W. Bush u utorak je izrazio podršku ministru pravosuđa Albertu Gonzalesu, izloženom pozivima na ostavku, ističući da u slučaju otpuštanja osam saveznih tužitelja nije bilo ničeg neprimjerenog.

Naglasio je kako ne želi da njegovi pomoćnici sudjeluju u "stranačkoj ribolovnoj ekspediciji čiji su cilj časni javni službenici".

Na pitanje hoće li tražiti sudsku zaštitu protiv kongresnih 'sub poena', Bush je odgovorio: "Apsolutno!".

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow kazao je da predsjednik želi izbjeći "medijski spektakl" koji bi rezultirao javnim svjedočenjem Rovea i drugih, javila je Hina.

Senat je u utorak s 94 glasa za i samo dva protiv oduzeo ovlasti ministru Gonzalesu da imenuje savezne tužitelje bez senatske potvrde.