Svijet
0

Washington nastavlja pritisak na Iran

FENA
Vlada SAD-a posljednjih je dana poduzela niz koraka kako bi Teheranu dala do znanja da međunarodna zajednica neće dopustiti iranskoj vladi da zloupotrijebi međunarodni finansijski sistem i globalnu prometnu mrežu za pribavljanje nuklearnog oružja, razvoj raketnog programa ili potporu terorizmu, saopćio je u četvrtak State Department.

U sklopu provedbe sankcija UN-a protiv Irana, prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1803 od 3. marta 2008., vlada SAD-a uvela je finansijske mjere protiv banke Future u Bahreinu, koju kontrolira iranska banka Melli, te informacije o iranskim finansijskim institucijama dostavila stranim vladama i bankama, te javnosti, navodi se u saopćenju.

Američko Državno tajništvo također je najavilo da će da će "brodovi koji su nedavno posjetili Iran biti pregledani kada stižu u luke SAD-a, jer Iran ne provodi djelotvorne antiterorističke mjere u svojim lukama".

"Teheran mora okončati svoju potporu terorizmu i postati konstruktivan član međunarodne zajednice. Na nuklearnom pitanju nastavljamo pozivati Iran da ispuni zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", ističe State Department.

Također se izražava predanost diplomatskom rješenju spora i podsjeća da ponuda pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, za pomoć Iranu u zamjenu za prekid obogaćivanja urana ostaje na stolu.

Američki predsjednik George W. Bush je u intervjuu iranskoj redakciji Glasa Amerike, objavljenom u četvrtak, kazao da Iran ima pravo posjedovati i koristiti nuklearna postrojenja za civilnu upotrebu tako dugo dok gorivo za reaktore osigurava neki vanjski izvor, jer SAD ne vjeruje iranskoj vladi da razvija nuklearnu energiju isključivo u miroljubive svrhe.

"Vjerujem u civilnu upotrebu nuklearne energije. Iran je suverena zemlja i ima pravo na iskorištavanje takve energije. Problem je u tome da mi jednostavno ne vjerujemo iranskoj vladi, jer nije bila susretljiva u objašnjavanju potreba za obogaćivanjem goriva za nuklearne reaktore", kazao je Bush, prenijela je Hina.

Ponuda Rusije da osigura gorivo na trajnoj ugovornoj osnovi, po njegovim bi riječima, mogla pomoći u rješavanju tog problema. Iransko čelništvo okrivio je za vođenje politike koja je izolirala Iran.

"U želji da nastavi s obogaćivanjem urana, iransko je čelništvo izoliralo tu veliku zemlju. No, postoji i put naprijed, iranski čelnici znaju da postoji taj put, a to je da obustave obogaćivanje urana na način da međunarodna zajednica to može potvrditi. Tada mogu imati i nove odnose s, primjerice, zemljama u Vijeću sigurnosti", rekao je Bush.

Nakon prošlosedmičnih iranskih parlamentarnih izbora, predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ponovno je osudio Vijeće sigurnosti UN-a, rekavši da zapadne zemlje ne razumiju njegovu zemlju. Iran je najavio da će surađivati samo s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, a ne i s Vijećem sigurnosti UN-a.