Svijet
0

Washington: Ko je pustio videosnimak Osame bin Ladena?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća je saopćila da je zabrinuta što je prisluškivanje komunikacija organizacije Al-Qaide od strane jedne privatne obavještajne firme procurilo u javnost. Izvještač Glasa Amerike iz Bijele kuće javio je da je šef firme izjavio kako je to otkriće upropastilo dugotrajnu obavještajnu operaciju.

Privatna firma SITE Intelligence Group je prošlog mjeseca obavijestila Bijelu kuću da je pribavila novi videosnimak terorističkog vođe Osame bin Ladena. Ponudila je snimak američkim zvaničnicima pod uvjetom da oni to ne objelodane sve dok ga Al-Qaida ne objavi, štiteći time izvore i način na koji je snimak pribavljen.

Međutim, u roku od nekoliko sati snimak je emitiran u cijelom svijetu, čime su potpuno uništeni kanali za čije su uspostavljanje, kako kaže osnivačica firme Rita Katz, bile potrebne godine, a koji su sada beskorisni i bezvrijedni.

Zvaničnici Bijele kuće, koji se ponose čuvanjem tajni, odmah su rekli da snimak nije procurio preko njih. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da je ponuda privatne sigurnosne firme odmah proslijeđena Nacionalnom centru za protuterorizam, koji djeluje u okviru Nacionalne obavještajne agencije.

Na pitanje sugerira li da je stvar procurila iz američke obavještajne službe, a ne iz Bijele kuće, Dana Perino je odgovorila da samo objašnjava šta se dogodilo kada je Bijela kuća dobila ponudu "Sitea". Naredna pitanja, kako je dodala, o problemima u toku obrade treba postaviti zvaničnicima obavještajne službe.

Dana Perino je rekla da je administracija predsjednika Busha zabrinuta zbog curenja vijesti, jer bi ono moglo otežati pribavljanje obavještajnih podataka u budućnosti i obeshrabriri građane da dijele informacije s vlastima ako ne vjeruju da će te informacije biti zaštićene.

"U pogledu Amerikanaca koji nas snabdijevaju informacijama, bez obzira da li je to privatni građanin ili privatna firma ili bilo ko u Americi ko može snabdjeti vladu informacijama, veoma ozbiljno smatramo da bi oni trebalo, prije svega, da se osjećaju sigurno da će njihovi izvori, kada nam daju informaciju, biti zaštićeni i da ćemo mi djelovati u skladu s tim prema potrebi. Cijenimo ono što su uradili, ali je to što je informacija procurila izazvalo zabrinutost", kazala je Perino.

"Site" je jedna od mnogih privatnih obavještajnih firmi s nizom klijenata, od medijskih do vojnih i obavještajnih agencija iz Sjedinjenih Država i inozemstva. Mnoge od tih firmi su usredotočene na Al-Qaidu.

U obnovljenoj Nacionalnoj strategiji za nacionalnu sigurnost administracije predsjednika Busha se navodi kako će ta teroristička mreža vjerovatno nastaviti da razvija sposobnost za napad u Americi na osnovu veće saradnje s regionalnim terorističkim organizacijama.

U toj se izmijenjenoj strategiji ističe da je Al-Qaida najozbiljnija i najveća prijetnja zemlji i da će vjerovatno pojačati napore da uputi operativce u Sjedinjene Države.