Svijet
0

Washington: Hillary Clinton protiv McCaina na izborima?

FENA
Hillary Clinton favoritkinja je za dobijanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke za izbore 2008. godine, dok će se kod republikanaca voditi krajnje neizvjesna utrka između senatora Johna McCaina i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giulianija, u kojoj McCain ima nekoliko postotaka prednosti, pokazala je u četvrtak nova anketa magazina Time.

Unatoč publicitetu stvorenom ulaskom senatora Baracka Obame u utrku, istraživanje provedeno početkom tjedna na uzorku od 1.064 registriranih birača, pokazalo je kako bi senatorica Clinton uvjerljivo osvojila demokratsku nominaciju s 40 posto glasova, prema 21 posto za Obamu.

Treći je bivši senator i potpredsjednički kandidat iz 2004. John Edwards, kojeg favorizira 11 posto ispitanih.

Za Obamu je nepovoljan podatak da samo 51 posto ispitanih kaže kako zna dovoljno o njemu da bi mogli formirati mišljenje, dok je kod bivše prve dame Hillary Cliton taj udio visokih 94 posto.

Obama je u prednosti zbog daleko nižeg postotka negativnih stajališta o njemu. Dok 58 posto birača koji poznaju Hillary Clinton ima pozitivno mišljenje o njoj, čak 41 posto ima negativan stav, što politički analitičari smatraju njezinom najvećom slabošću.

Clinton tako ima ukupnu stopu naklonosti od +17 posto, dok je kod Obame ta stopa +47 posto. Na republikanskoj strani, Giuliani ima stopu naklonosti od čak +68 posto, sa samo 14 posto ispitanih koji imaju negativno stajalište o njemu. Mccainova stopa naklonosti birača je +45 posto.

McCain u utrci za republikansku nominaciju ima prednost s 30 posto glasova prema 26 posto za Giulianija.

Utrka između McCaina i Hillary Clinton je potpuno izjednačena s 47 prema 47 posto glasova, prema istraživanju, dok bi McCain porazio Obamu i Edwardsa s prednošću od sedam posto glasova. Popularnost Clintonove u vlastitoj stranci ne prelazi lako stranačke granice kao što je to slučaj kod Obame, ali i kod McCaina i Giulianija.

Samo 58 posto svih ispitanih ima jako ili donekle povoljan dojam o njoj, u usporedbi s 82 posto za Giulianija (uključujući 7 od 10 demokratskih glasača), i po 70 posto za Obamu i McCaina - koji odlično kotiraju među neovisnim biračima.

Kada bi izbori bili održani sada, čini se da bi Rudy Giuliani imao podršku najviše ispitanika iz oba stranačka tabora, s 56 posto onih koji bi ga "sigurno" ili "vjerojatno" podržali, a iza njega slijede Hillary Clinton (51 posto), John McCain (50 posto) i Barack Obama (50 posto).

Na pitanju - kojeg bi od kandidata najrađe pozvali kući na večeru, najbolje je prošla bivša prva dama koju bi rado ugostilo 26 posto ispitanih, dok su na drugom i trećem mjestu Obama i McCain sa po 15 posto voljnih da ih pozovu u svoj dom.

Godinu dana prije prvih stranačkih predizbora u New Hampshireu, za četvoro vodećih kandidata preostaje dosta posla: Obami da postane poznatiji, Hillary Clinton da postane omiljenija, McCainu da izjednači dobar Giulianijev odziv među demokratskim biračima i Giulianiju da poradi oko pozivnica za večere.