Svijet
0

Washington demantirao upozorenje Busha Brownu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bijela kuća demantirala je u nedjelju da je Goerge W. Bush "upozorio" Gordona Browna na preuranjeno povlačenje njegovih trupa iz Iraka, kako je napisao britanski list Observer, koji je u nedjelju objavio razgovor s američkim predsjednikom.

Velika Britanija ne bi smjela dovesti u pitanje uspjeh koji je koalicija postigla u Iraku preuranjenim povlačenjem svojih trupa, upozorio je predsjednik SAD-a, navodi, list čiji je naslov na prvoj strani "Bush upozorio Browna na prijedlog povlačenja trupa".

Međutim, Bijela kuća osporava opću interpretaciju lista.

"Pojam da je predsjednik mogao upozoriti premijera Browna je apsurdan", rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

Prema listu, američki predsjednik, koji u nedjelju stiže u London iz Pariza, priznao je da je bilo pritisaka kako na SAD tako i na Veliku Britaniju za takvo povlačenje, "naš odgovor je da ne bi trebalo davati nikakve rokove", rekao je on.

Bush je rekao da "vjeruje da će Brown poslušati naše naredbe kako bi bio siguran da dosadašnje žrtve neće biti uzaludne takvim povlačenjem", piše Observer.

"Naše strategije su povezane od samoga početka, nema proizvoljnih datuma", precizirao je predsjednikov glasnogovornik Gordom Johndroe.

Trupe treba da se povlače "zavisno od uvjeta na terenu i uspjeha. To je stav premijera Browna i predsjednika Busha", dodao je on.

Britanska štampa sugerira da britanski premijer pripremi objavu kalendara povlačenja oko 4.000 britanskih vojnika, koji ostaju na jugu Iraka do kraja godine.

Predsjednik Bush i njegova supruga Laura večerat će u nedjelju navečer u Downing Streetu s premijerom Brownom i njegovom suprugom Sarah, a u popodnevnim satima bit će na čaju s kraljicom Elizabethom u zamku Windsor.