Svijet
0

Washington dao Olmertu sedmicu dana za akciju protiv Hezbollaha

FENA
Pozivajući se na izraelske i britanske izvore, The Guardian tvrdi u srijedu da je Washington vladi Ehuda Olmerta dao sedmicu dana za vojnu akciju protiv Hezbollaha usprkos pozivima na primirje Vijeća sigurnosti, Grupe osam i Evropske unije.

List ocjenjuje da je odgađanje putovanja Condoleezze Rice za kraj sedmice još jedna potvrda da je Bijela kuća zaista ostavila prostor za rat.

Komentator The Timesa ocjenjuje da bi nejedinstvo koje je Arapska liga do sada pokazala prema krizi na jugu Libana moglo imati pozitivne posljedice.

List ističe da je sve veći broj sunitskih država, na čelu s najvećim američkim saveznikom u regionu - Saudijskom Arabijom, zabrinut zbog jačanja "šiitskog polumjeseca", koji se prostire od Irana, preko Iraka i Sirije do južnog Libana, a u čijem jačanju Hezbollah ima značajnu ulogu.

Saudijska Arabija jedina je nedvosmisleno osudila Hezbollah, ali su i Egipat i Jordan upozorili na "avanturističko ponašanje" te prošiitske organizacije. Bolje i to nego podilaziti javnom mnijenju kod kuće, smatra komentator Timesa.

Dnevnik Financial Times prenosi procjene libanskog ministra finansija da je dosadašnje izraelsko bombardiranje infrastrukturi njegove zemlje nanijelo štetu u vrijednosti oko dvije milijarde dolara.

U opširnoj reportaži o stradanju civila, nazvanoj "Smrt u Bejrutu" u Independentu, trodecenijski stanovnik libanske prijestonice i jedan od najvećih stručnjaka za Bliski istok među britanskim novinarima Robert Fisk pita se koliko toga libanska prijestonica još treba da izdrži.

Svi listovi opširno pišu o evakuaciji stranaca iz Libana, koju ocjenuju kao najveću još od vremena Dunkerquea.

Daily Telegraph u komentaru kritizira oklijevanje britanske vlade da evakuira 22 hiljade svojih državljana koji žive u Libanu.

Ukazujući da su britanski nosači aviona krenuli iz zapadnog Sredozemlja još u subotu, ali da još nisu stigli do Libana, list poredi sporost britanske reakcije s francuskom, koja je iznajmila grčke čarter brodove, i talijanskom, koja evakuaciju svojih državljana obavlja uz pomoć mornarice i avijacije.