George Bush
0

"Washington čini sve kako bi se riješila finansijska kriza"

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush izjavio je u petak da prioritet sljedećeg američkog predsjednika mora biti "izmjena načina na koji se regulira finansijski sistem".

Bush je dodao da je Washington poduzeo "sistematsku i agresivnu" akciju kako bi se riješila finansijska kriza. Upozorio je da će trebati izvjesno vrijeme da te mjere počnu funkcionirati, međutim, pružio je uvjeravanja Amerikancima da će biti uspješne.

Neki ekonomisti kažu kako su se pojavili dokazi da se posustalo kreditno tržište, koje je veliki dio finansijske krize, počinje poboljšavati.

Američki predsjednik je održao svoj govor odmah nakon što je objavljen jedan ne odveć ružičasti ekonomski izvještaj američke vlade - ministarstvo trgovine objavilo je u petak da se broj kuća u izgradnji u septembru smanjio na najniži nivo u proteklih 17 godina.

U prvih nekoliko minuta nakon otvaranja berzi pokazatelji su jutros izgubili na vrijednosti oko dva posto. Evrpske berze su sredinom dana zabilježile izvjestan rast vrijednosti dionica. Vodeće berze u Aziji bile su već zatvorene u vrijeme govora predsjednika Busha.

Američki predsjednik se u subotu treba susresti u Camp Davidu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji kažu da će se zalagati za reformu globalnoga finansijskog sistema.

Razmatra se i održavanje jednoga ekonomskog samita čelnika skupine G-8 s predstavnicima drugih zemalja, međutim, još nije utvrđen eventualni datum, javlja VoA.