Ne odustaju
0

Washington bi postavio vojne baze u Poljskoj

FENA
Sjedinjene Američke Države razmišljaju o postavljanju jedne ili više vojnih baza u Poljskoj, nakon što su odustale od plana o proturaketnom štitu u centralnoj Evropi, objavio je u petak dnevni list Gazeta Wyborcza pozivajući se na poljske diplomatske izvore koji su željeli da ostanu anonimni.

SAD razmišlja o postavljanju u Poljskoj stalne baze za rakete kratkog i srednjeg dometa, kao i mobilne baze, prenosi AFP.

Stakna baza bi bila postavljena u Redzikowu, na sjeveru zemlje, na istom mjestu na kojem je trebalo da budu postavljeni presretači raketa, kao dio štita od kojeg se odustalo. Uz bazu bi bio izgrađen američki logistički centar.

  • Američka ponuda treba da bude konkretizirana narednih dana, objavila je Gazeta Wyborcza i najavila posjetu poljskog doministra za vanjske poslove Andrzeja Kremera Washingtonu u ponedjeljak.

U petak ujutro se nije mogao dobiti nikakav komentar iz ministarstva vanjskih poslova u Varšavi.

SAD je 17. septembra odustao od plana o proturaketnom štitu u Evropi, nakon što je ponovo razmotrio kolika je iranska prijetnja i odlučio se za novi pristup prilagođen raketama kratkog i srednjeg dometa.

Washington je saopćio kako želi u 2015. godini rasporediti u Poljskoj i Republici Češkoj rakete SM-3 koje mogu da uništavaju balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, u okviru novog proturaketnog sistema.