Brifing na samitu
9

Wallace tražio od Ukrajine da pokaže zahvalnost: Još prošle godine sam im rekao da nismo Amazon

V. K.
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Britanski ministar odbrane Ben Wallace osvrnuo se na razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima na samitu u Vilniusu te je uputio i kritiku zbog ponašanja čelnika ove Ukrajine.

Naime, Wallace se osvrnuo na izjave Zelenskog koji je rekao kako njegovoj zemlji nije izdan čvrst raspored ili set uslova za pridruživanje NATO-u.

"Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti. Ponekad tražite od zemalja da se odreknu svojih zaliha oružja. Ponekad morate uvjeriti zvaničnike u Kongresu SAD-a", rekao je Wallace.

Tokom brifinga za novinare tokom samita u Vilniusu, ministar odbrane Velike Britanije je rekao kako je prošle godine otputovao u Ukrajinu kako bi razgovarao o spisku oružja za kupovinu.

"Znate mi nismo Amazon. Rekao sam im to prošle godine kada sam vozio 11 sati da mi daju listu sa naoružanjem", poručio je Wallace.

Inače, tokom drugog dana samita organizovan je sastanak i generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, što je ujedno predstavljao i početak rada Vijeća NATO-a i Ukrajine koje je uspostavljeno u Vilniusu.

"Uvjeren sam da će nakon rata Ukrajina biti u NATO-u. Učinit ćemo sve što je moguće da se to dogodi", rekao je danas Zelenski.