Nastavlja se podrška
11

Wallace se morao pravdati zbog izjave o Ukrajini, objasnio zašto je rekao da Zapad nije Amazon

V. K.
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace osvrnuo se na svoju izjavu tokom NATO samita u Vilniusu na kojoj je između ostalog govorio o tome kako je ukrajinskim zvaničnicima još prošle godine saopćio kako "Zapad nije Amazon" kada je riječ o isporuci naoružanja.
S obzirom na to da je izjava izazvala veliku pažnju javnosti kako u Ukrajini tako i u ostatku svijeta, Wallace ističe kako je primoran objasniti određene stvari u vezi izjave.

"Neka ostane zapisano, kao neko ko je bio na čelu okupljanja snaga za podršku Ukrajini, govorio sam o izazovima koji se mogu pojaviti dok radimo na zajedničkom cilju da pomognemo Ukrajini da nabavi ono što joj je potrebno za pobjedu protiv invazije. Govorio sam o potrebi da Ukrajina nekada mora priznati da u mnogim zemljama nema jaku podršku u parlamentima kao što ima u Velikoj Britaniji. Ovo nije bio komentar o vladama, već više o građanima i zastupnicima širom međunarodne zajednice", rekao je Wallace.

Ističe kako je Velika Britanija sretna zbog toga što njeni stanovnici, kao i partije u parlamentu, podržavaju slanje opreme Ukrajini.

"Ono što sam želio izraziti svojim komentarom jeste da je važno da ne razgovaramo sami sa sobom, već da uložimo napore da dopremo do drugih građana koje još treba uvjeriti. Komentari o 'Amazonu' su objavljeni prošle godine i istaknuti su kako bi se naglasio da britanski odnos sa Ukrajinom nije 'transakcioni' već više 'partnerski'", pojasnio je ministar odbrane.

Na kraju, naglasio je kako će nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

"Međutim, nacionalni parlamenti često imaju suprotstavljene potrebe, a Ukrajina i Velika Britanija trebaju nastaviti podsticati tu snažnu podršku na osnovu činjenica i prijateljstva", zaključio je Wallace.