Novi problemi
0

Vulkanski pepeo zatvorio dio britanskog zračnog prostora

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Dijelovi zračnog prostora iznad Velike Britanije bit će u utorak zatvoreni za zračni promet, objavila je britanska Uprava za civilni zračni promet (CAA), nakon što je ranije i Irska ograničila zračni promet zbog oblaka vulkanskog pepela koji se kreće južno od Islanda.

CAA je uvela zone zabrane letenja u dijelovima Škotske i iznad Sjeverne Irske zbog povećane koncentracije vulkanskog pepela u atmosferi.

"Budući da je koncentracija pepela nadmašila dogovorene nivoe, zatvaramo dijelove zračnog prostora jer smo dobili meteorološke izvještaje", objavio je CAA, dodajući da će se zatvoriti aerodrome u Belfastu i Derryju.

U ponedjeljak je navečer i irska uprava za zrakoplovstvo objavila da zabranjuje sve letove u i iz Irske u utorak, ali ta se ograničenja ne odnose na avione koji prelijeću Irsku iz pravca Britanije i Evrope.

Islandski ured za meteorologiju je saopćio da se zbog promjene smjera vjetra proteklih dana oblak pepela nastao u erupciji vulkana na Islandu kreće se prema jugu i jugozapadu, odnosno prema Evropi, umjesto prema sjeveru kao ranije.

Letovi iznad Evrope prošli su mjesec bili zaustavljeni na šest dana zbog strahovanja da bi vulkanski pepeo mogao oštetiti motore aviona.