Širenje vulkanske prašine
0

U Britaniji zabrana letova do sutra

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Britanija je produžila zabranu letova u svom vazdušnom prostoru do sutra u podne dok se vulkanski pepeo sa Islanda kreće i mijenja oblik, rekli su zvaničnici.

Nacionalna služba avio saobraćaja /NATS/ saopštila je danas da će restrikcije, koje su trenutno na snazi za vazdušni prostor Velike Britanije, važiti do sutra u 13.00 časova.

U saopštenju se navodi da je britanska Meteorološka služba javila da se oblak vulkanskog pepela sa Islanda kreće i mijenja oblik.

NATS je saopštio da čeka raščišćavanje vazduha   na relaciji sa Škotskom i Sjevernom Irskom što bi omogućilo uspostavljanje domaćih letova.

Britanija je jedna od više od 15 evropskih zemalja koje su uvele zabrane letova zbog oblaka pepela.

Irska je uvela zabranu do danas poslijepodne, saopštila je Irska avio uprava /IAA/, nakon otvaranja vazdušnog prostora u petak uz obrazloženje da se pepeo vraća na nebo iznad Irske.

Njima se pridružila i Bjelorusija, koja je danas zatvorila vazdušni prostor, kao i Ukrajina.
Bjelorusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je vazdušni prostor u ovoj zemlji zatvoren noćas, dok su zvaničnici u Ukrajini  rekli da će aerodrom u Kijevu biti zatvoren do 15. 00 časova.

Aerodromi u ukrajinskim gradovima Ljvov, Odesa, Donjeck, Simferopol i Dnepropetrovsk zatvoreni su takođe do daljnjeg.

Vulkanolozi kažu da bi pepeo mogao da predstavlja problem za vazdušni saobraćaj i narednih šest mjeseci ukoliko se erupcija nastavi, a finansijski udar na avio kompanije mogao bi biti veliki.

Međunarodna asocijacija za avio saobraćaj saopštila je da su dosadašnji prekidi saobraćaja i otkazivanja letova koštali avio kompanije  dnevno oko 200  miliona dolara.

Erupcija vulkana počela je u srijedu drugi put ovog mjeseca ispod glečera Ejafjalajokul izbacujući stub  pepela visine do 11 kilometara u atomsferu. Vulkan i dalje bljuje lavu i iako bi narednih dana aktivnost vulkana mogla oslabiti pepeo će nastaviti da "leti na nebu iznad Evrope".

Portparol islandskog Ministarstva inostranih poslova saopštila je da su  do sada oštećeni putevi i ograde oko farmi.
"I dalje evakuišemo oko 20 farmi, što je oko 50 ljudi", rekla je ona, dodajući 	 da je ranije evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkanski pepeo sadrži male fragmente stakla i isitnjene stijene koji mogu da oštete motore aviona.