Svijet
8

Vulkani na Islandu intenzivno aktivni, strahuje se od ponavljanja krize iz 2010.

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Islandski meteorolozi su upozorili na veliki rizik od erupcije vulkana Bárðarbunga i alarmirali aviokompanije da bi mogla uslijediti nova kriza zbog pepela, poput one iz 2010. godine.

Tada su, podsjetimo, prizemljeni letovi širom Evrope, a troškovi aviokompanija iznosili su nevjerovatnih 1,7 milijardi dolara.

Meteorolozi su saopćili da postoje snažni pokazatelji pokretanja magme, te uključili narandžasti alarm za aviosaobraćaj, što je samo stepen niže od crvenog koda, oznake za najveću opasnost.

Erupcija vulkanskog sistema koji se nalazi ispod islandskog glečera Vatnajokull mogao bi dovesti do snažne emisije gasa. Nakon što je tokom vikenda zabilježena intenzivna seizmička aktivnost, jučer je ovaj prostor potresao zemljotres magnitude četiri stepena, najsnažniji u tom regionu od 1996. godine, prenosi Independent.

Eurocontrol, agencija sa sjedištem u Baselu, zadužena za koordinaciju evropskim nebom, poručila je da prati situaciju.

Mogući razvoj događaja navodi na bojazan da bi se mogla ponoviti 2010. godina. Tada je nakon erupcije vulkana Eyjafjallajökull otkazano više od 100.000 letova, a svoje planove moralo je promijeniti 10 miliona ljudi.