Svijet
6

Eruptirao vulkan na Islandu, ponovo moguća obustava aviosaobraćaja u Evropi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon više potresa koji su proteklih dana zahvatili Island, danas je došlo do erupcije velikog vulkana Bardarbunga, što bi moglo donijeti nove probleme u aviosaobraćaju širom Evrope, kao što se to dogodilo 2010. godine kada je došlo do erupcije vulkana Eyjafjallajokull.

Stručnjaci i ljudi koji brinu o aviosaobraćaju na Islandu i Evropi nadgledaju situaciju u toj zemlji, dok se u isto vrijeme prati i erupcija vulkana.

Island je jučer zatvorio zračni prostor iznad ovog vulkana nakon što su počeli prvi znaci erupcije.

Erupcija se dešava ispod najvećeg evropskog glečera nakon potresa u proteklih sedam dana. Magnus Tumi Gudmundsson, profesor sa Univerziteta na Islandu, je kazao da za sada nema erupcije vulkana koja je probila površinu leda.

On je rekao da je u svemu tome dobro što je ostalo vremena za pripremu islanskom stanovništvu, ali i Evropljanima, do momenta dok lava izbije na površinu, ako dođe do toga.

U 2010. godini je došlo do erupcije vulkana Eyjafjallajokull na jugu Islanda, nakon čega se oblak pepela nadvio nad Evropom te je takva situacija dovela do kolapsa u aviosaobraćaju širom Evrope. Više od 100.000 letova su otkazani, ne samo u Evropi, već i u drugim dijelovima svijeta.

Zrakoplovstava brojnih zemalja koje se nalaze u blizini Islanda budno prate situaciju.

Naučnici koji su jučer nadlijetali iznad "ledene kape" saopćili su kako nije bilo vidljivih znakova erupcije. S druge strane stručnjaci iz Meteorološke službe Islanda su kazali da nije jasno kada će i hoće li erupcija izbiti na površinu leda, no mnogi smatraju kako neće biti tako velikih problema u aviosaobraćaju kao 2010. godine.