{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vuk Jeremić u Washingtonu protiv nezavisnosti Kosova

F
28.7.2007. u 11:05
0
0
Vuk Jeremić u Washingtonu protiv nezavisnosti Kosova
0
Vuk Jeremić u Washingtonu protiv nezavisnosti Kosova
Vuk Jeremić
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u petak se u Washingtonu zauzeo protiv nezavisnosti Kosova, tvrdeći kako bi to poništilo demokratski napredak koji je posljednjih godina postigla Srbija, te izazvalo nestabilnost u regiji.
"Napredak koji je naša zemlja ostvarila bit će poništen ako se nametne nezavisnost Kosova. A ako Srbija posrne, onda će i cijela regija", izjavio je Jeremić prije sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice.

"Kod pitanja Kosova, jedini odgovoran način za napredak jest da dvije strane strpljivo rade zajedno sa SAD, EU i Rusijom i drugim međunarodnim čimbenicima kako bi našli rješenje za budući status Kosova, kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo za sve nas", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Kazao je kako je potrebno što prije početi nove pregovore o budućem statusu Kosova, koji neće biti opterećeni "jednostranim potezima, nepotrebnim odlaganjima, ograničenjima i unaprijed utvrđenim ishodom".

Među više pravila koje je naveo kao okvir za rješavanje statusa Kosova, Jeremić je ukazao na potrebu brže integracije zemalja regije u EU i NATO, očuvanje međunarodno priznatih granica i poštovanje suverenita zemalja regije. Izrazio je spremnost Srbije za davanje najšire moguće samouprave pokrajini Kosovo, međunarodna jamstva za očuvanje kulturne i vjerske baštine, kao i za zaštitu ljudskih i manjinska prava za sve stanovnike Kosova, uključujući stvaranje uvjeta za povratak raseljenih.

"Srbija je spremna i sposobna postići historijski kompromis s kosovskim Albancima", rekao je Jeremić.

Jeremić se u Washingtonu sastao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stevenom Hadleyem, a u četvrtak je na sastancima s više kongresnika i senatora također apelirao da Kongres odustane od podrške nazvisnosti Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: