BiH bila suzdržana
5

Vuk Jeremić novi predsjednik Generalne skupštine UN-a

FENA
Vuk Jeremić (Foto: Arhiv/AFP)
Vuk Jeremić (Foto: Arhiv/AFP)
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izabran je za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa 99 glasova.

Glasalo je 190 od 193 predstavnika zemalja članica UN-a, 185 glasova je bilo važećih, a jedan je bio suzdržan. Jeremićev protukandidat bio je ambasador Litvanije pri UN Dalius Čekulis.

Glasanje je bilo tajno, predstavnik svake od 193 zemlje članice UN zaokružio je ime kandidata kojeg podržava, a prebrojavanje glasova je trajalo 15-ak minuta, javio je B92.

Predsjedavanje Generalnoj skupštini UN-a u ovom mandatu će trajati od septembra 2012. do septembra 2013. godine.

Odluka da se ovog puta glasa o dva kandidata koji dolaze iz iste grupacije zemalja jeste neuobičajena, pošto se obično u samoj grupi izabere kandidat, koga Generalna skupština potvrdi aklamacijom, ali ona ne predstavlja presedan.

Ista situacija dogodila i 1991. godine, između kandidata iz Saudijske Arabije i Jemena, kada je glasanjem zemalja članica UN pobijedio kandidat Saudijske Arabije.

U posljednjih pet godina Generalnoj skupštini UN-a su predsjedavali predstavnici Makedonije, Nikaragve, Libije, Švicarske i Katara.

Jeremić je treći predsjedavajući Generalne skupštine UN-a s prostora bivše Jugoslavije, poslije jugoslavenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007).

Pored predsjednika, Generalna skupština UN-a bira i 21 potpredsjednika, također po regionalnom principu.

Bosna i Hercegovina bila je suzdržana na ovom glasanju.