Doček u Ankari
1.2k

Vučić pozdravio turski počasni bataljon sa "Merhaba askeri"

Klix.ba
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan priredio je danas popodne svečani doček predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsjedničke palate u Ankari. Turska konjica sa srbijanskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je lider Srbije došao ispred palate.

Erdogan je gosta iz Srbije dočekao uz počasni bataljon, intoniranje himne dvije države i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su zajednički obavili smotru.

Vučić ih je pozdravio na turskom sa "Merhaba askeri", javlja Tanjug. Trenutak pozdravljanja možete pogledati u videu u trećoj minuti.

Erdogan je jučer, na samom početku dvodnevne posjete šefa države Srbije Turskoj, ukazao Vučiću čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu, prenosi Al Jazeera.

Naime, lider Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici Vlade.

Nakon današnjeg zvaničnog dočeka slijede bilateralni razgovori, a dočeku su prisustvovali ministri obje Vlade.

Vučić i Erdogan prvo će imati sastanak u četiri oka, a u isto vrijeme ministri Turske i Srbije imat će bilateralne susrete. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dvije države i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predviđeno je i da se predsjednici obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posjete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Predsjednik Srbije se ranije danas sastao sa predsjednikom Parlamenta Turske Ismailom Kahramanom, a položio je i vijenac ispred mauzoleja Mustafi Kemalu Ataturku.