{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijeme ih je zaboravilo: Pleme Hadza već 10.000 godina živi na isti način

20.9.2014. u 21:42
69
117
Vrijeme ih je zaboravilo: Pleme Hadza već 10.000 godina živi na isti način
69
U vrijeme kada su naši životi do te mjere pojednostavljeni da pritiskom na jedno dugme možemo upaliti grijanje, promijeniti kanal ili rezervisati putovanje na Barbados, na obala jezera Eyasi u Tanzaniji živi posljednje lovačko-skupljačko pleme u svijetu.
Pripadnici plemena Hadza ne uzgajaju ni hranu ni stoku, niti grade trajna utočišta za život. Oni već 10.000 godina žive na isti način, a taj život bi se mogao opisati jednom rječju - sloboda, nešto što moderno društvo ne može ni zamisliti, a malo je vjerovatno da će ikada doživjeti.

Moderni čovjek, doduše, nema ni vještine da preživi u takvoj sredini. Pleme Hadza ne zna za struju, automobile, telefone, posao, vozne redove, društvene ili vjerske strukture. Nema zakona, poreza, novca, a najbliža stvar valuti je povremena razmjena sandala i hlača sa članovima susjednog plemena.

Muškarci plemena Hadza svaki dan love babune na terenu prepunom trnovitog grmlja, zmija otrovnica i lavova. No, nemaju puno izbora, jer od onoga što ulove ovisi i njihova egzistencija.

Prema modernim standardima ovo pleme ne bi trebalo postojati, međutim ostaju misterija, pleme koje je vrijeme zaboravilo.

Nikada se ni s kim ne sukobljavaju, a ne sjećaju se da ih je ikad zadesila neka epidemija, ili glad. Njihova ishrana je jednostavna i sastoji se uglavnom od mesa antilopa, ptica, bizona, pavijana..., a tu su i raznorazne biljke i bobice, koje nađu u prirodi.

Vjeruje se da govore najstarijim jezikom na svijetu, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: