Svijet
11

Amazonskom plemenu prijeti nestanak, zarazili se gripom u dodiru s vanjskim svijetom

Klix.ba
Foto: FUNAI
Foto: FUNAI
Izoliranom amazonskom plemenu prijeti nestanak. Naime, nekoliko članova tog plemena početkom ovog mjeseca zarazilo se virusom gripe nakon dobrovoljnog kontakta sa vanjskim svijetom. Naučnici sada strahuju da će se virus proširiti i na ostale članove plemena.

Brazilska Fondacija za zaštitu autohtonih plemena (FUNAI) objavila je da su članovi plemena izašli iz prašume, vjerovatno bježeći od ilegalnih drvosječa i krijumčara droge koji su ušli na njihovu teritoriju u šumama u Peruu, te su pomoć zatražili od drugog plemena koje je naseljeno na granici između Brazila i Peruua.

Tokom trosedmičnog kontakta s njima nekoliko članova plemena koje prije nikada nije imalo kontakta s vanjskim svijetom zarazilo se virusom gripe te su pomoć zatražili od FUNAI-ja.

Medicinski tim odmah je izašao na teren i vakcinisao zaražene, no s obzirom da se pleme odmah povuklo nazad u šumu naučnici se brinu da bi se virus gripe mogao početi širiti i na ostale članove plemena.

Naime, virus gripe je potencijalno smrtonosan za izolirana plemena jer nemaju imunitet. Slično se desilo između 1983. i 1985. godine kada su mnoga izolirana plemena doslovno izumrla nakon što su zaraženi bolestima koje su donijele drvosječe.

"Ostaje nam jedino da se nadamo da je tim FUNAI-ja uspio djelovati i na adekvatan način izliječiti zaražene prije početka širenja bolesti.. Samo vrijeme će pokazati da li je reakcija bila dovoljno brza", kazao je Chris Fagan, izvršni direktor Komiteta Amazon.

Inače, ovo je prvi put nakon 20 godina da jedno brazilsko pleme odluči stupiti u kontakt sa naučnicima.

I dok je jedan tim radio na tome da izliječe članove plemena, drugi tim je radio na njihovoj identifikaciji. Pretpostavlja se da je riječ o plemenu Chitonahua koje broji do nekih 100 članova, koje su naučnici snimali iz zraka prije izvjesnog vremena.

Naučnici strahuju i zbog mogućnosti da, osim virusa gripe, članovi plemena imaju i druge bolesti, poput malarije, te su na područje gdje se pleme kreće poslane dodatne ekipe ljekara, ali do članova plemena ljekari će doći tek narednog mjeseca.