Svijet
0

Vrijedne ruke bh. redovnica izradile liturgijsko ruho za svetu misu

FENA
Liturgijsko ruho za svetu misu kao centralni događaj na stadionu Koševo tokom dolaska pape Franje u BiH izradile su vrijedne ruke bh. redovnica iz svih krajeva BiH, sa željom da ostave vlastitog traga u događaju koji svi katolici i ostali građani BiH očekuju s nestrpljenjem.

Poziv na izradu toga ruha uputio je redovničkim zajednicama iz BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, na završetku godine posvećene redovništvu. Odnosilo se to na zajednice koje imaju vlastite radionice za izradu liturgijskog ruha.

Odazvale su se pozivu redovnice - Školske sestre franjevke iz Bosne, sestra Marica Čičak iz Livna, sestra Ljilja Pehar iz Mostara i iz Sarajeva sestra Laureta Čagelj iz družbe Kćeri Božije ljubavi.

Nakon razgovora o sadržaju, izgledu, izboru i nabavci materijala pristupilo se, prema mogućnosti i opremljenosti radionica, raspodjeli cjelokupnog posla izrade misnica sa štolama za papu Franju i dvadesetak suslavitelja, kao i stotinu štola koje će se prije euharistijskog slavlja moći nabaviti u sakristijama za svećenike.

Misnicu za papu Franju i drugih dvadeset misnica za uži krug suslavitelja izradile su u Mostaru hercegovačka Školska sestra franjevka sestra Ljilja Pehar, sestra Elizabeta Soldo, sestra Matilda Parlain i Jadranka Vlašić.

Štole su uz pomoć susestara izradile bosanska Školska sestra franjevka s. Marica Čičak iz Livna i sestra družbe Kćeri Božije ljubavi Laureta Čagelj iz Sarajeva.

Školske sestre franjevke iz Hercegovine pripremile su i darivale misnicu za papu i 21 naglavnik za kardinale i bh. nadbiskupe i biskupe.

Sestre Kćeri Božije ljubavi s Banjskog Brijega u Sarajevu pripremile su i darovale naglavnik, albu i pojas za papu, 40 kaležnjaka, 20 pala i veliki corporal, dok su Školske sestre franjevke iz Bosne pripremile i darovale 50 štola.

Sestre klarise iz Brestovskog kod Kiseljaka u središnjoj Bosni (Vrhbosanska nadbiskupija) pripremile su 30.000 malih, 1.000 velikih i 10 većih hostija, dok su isti broj hostija također pripremile i Školske sestre franjevke iz Gornje Tramošnice kod Gradačca u Bosanskoj Posavini (Vrhbosanska nadbiskupija).

Misno vino za euharistijsko slavlje s Papom za pretvorbu i pričest Svetog oca, kardinala, nadbiskupa, biskupa, pomoćnih biskupa, provincijala, raznih izaslanika i svećenika suslavitelja poklonile su hercegovačke biskupije Mostarsko-Duvanjska i Trebinjsko-Mrkanska, te Banjalučka biskupija.