Javnost šokirana
29

Vrhovni sud u Arizoni oživio 160 godina star zakon o zabrani gotovo svih abortusa

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vrhovni sud Arizone presudio je u utorak da dopusti da zakon o zabrani gotovo svih abortusa u državi stupi na snagu, odluka koja bi mogla ograničiti pristup pobačaju na jugozapadu SAD-a i mogla bi Arizonu učiniti jednim od najvećih bojnih polja u izbornoj borbi oko prava na abortus.

Sudije su rekle da bi Arizona mogla provesti skoro potpunu zabranu pobačaja iz 1864. godine, koja je prvi put donesena prije nego što je Arizona postala država, a koja se decenijama nije provodila nakon što je američki vrhovni sud legalizirao abortus u cijeloj zemlji odlukom Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

Međutim, sudije su također donijele odluku o odlaganju zahtjeva da države da provede zabranu na 14 dana, kako bi zastupnicima omogućili da traže od nižeg suda da je ponovo pauzira.

Zabrana se može sprovoditi samo "prospektivno", prema presudi 4-2. Nekoliko minuta nakon presude, Kris Mayes, demokratski državni tužilac Arizone, obećao je da neće krivično goniti nijednog doktora ili žene pod zabranom iz 1864.

"Današnja odluka da se ponovo uvede zakon iz vremena kada Arizona nije bila država, kada je bjesnio građanski rat, a žene nisu mogle ni glasati, ući će u historiju kao mrlja naše države", rekao je Mayes u izjavi.

Birači će možda moći da se izjasne o ovom pitanju u novembru: pristalice prava na abortus u Arizoni provele su mjesece skupljajući potpise za glasačku mjeru kojom bi se prava na abortus ugradila u državni ustav, a odluka od utorka značajno podiže ulog za njihove napore.

Ako uspije, glasanjem bi se proglasilo da ljudi u Arizoni imaju "osnovno pravo na abortus" i da država neće pokušavati da ograniči to pravo prije nego što trudnoća dostigne održivost fetusa, što je općenito vezano za oko 24 sedmice trudnoće.

Iako je za glasanje potrebno prikupiti 383.923 potpisa do jula da bi ušlo na glasanje, organizatori koji stoje iza mjere u Arizoni objavili su prošle sedmice da su prikupili više od 500.000 potpisa i da planiraju prikupiti još.

Guvernerka Arizone Katie Hobbs, demokrata, rekla je da je utorak "mračan dan" za državu i pozvala pristalice prava na abortus da se njihov glas čuje u novembru.

Hobbs je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da sačuva pristup reproduktivnoj skrbi u državi. Guvernerka je prošle godine izdala sveobuhvatnu izvršnu naredbu kojom se zabranjuje okružnim tužiteljima da krivično gone žene koje traže pobačaje i doktore koji ih obavljaju.

Upitana o mogućnosti da bi njena direktiva mogla biti osporena na sudu nakon presude od utorka, Hobbs je rekla: "Izvolite."

Iako dugoročni uticaj odluke o pristupu abortusu u Arizoni još nije jasan, određeni broj pružalaca usluga je u utorak rekao da će ostati otvoren koliko god mogu. Planned Parenthood Arizona, koja posluje na više lokacija u državi, namjerava nastaviti s pružanjem abortusa sve dok je procedura legalna.

Zahvaljujući sudskom nalogu u odvojenom slučaju, planirano roditeljstvo izgleda može legalno da omogući abortuse nakon perioda od 14 dana i potencijalno čak do maja.

"Bez obzira na današnju odluku, ono što vam mogu reći je da će naša vrata ostati otvorena", rekla je Angela Florez, predsjednica i izvršna direktorica Planned Parenthood Arizona, novinarima u pozivu nakon odluke Vrhovnog suda.