Slijedi žalba
476

Vrhovni sud Rusije: Jehovini svjedoci su ekstremisti i zabranjuju im se sve aktivnosti

Klix.ba
Vrhovni sud Rusije (Foto: EPA)
Vrhovni sud Rusije (Foto: EPA)
Prema tužbi ruskog Ministarstva pravde, Ruski Vrhovni sud ocijenio je danas Jehovine svjedoke kao ekstremističku organizaciju te zabranio bilo kakve aktivnosti ove grupe na teritoriji Rusije.

"Vrhovni sud podržava tvrdnje Ministarstva pravde Rusije kako je Administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji ekstremistička organizacije zbog čega im zabranjujemo sve djelatnosti u Rusiji", rekao je sudija Yuri Ivanenko.

Sudija je naredio potpuno zatvaranje glavnog Centra i još 395 lokalnih organizacija Jehovinih svjedoka, a sva njihova imovina će biti oduzeta i prebačena u državno vlasništvo.

Advokatica ruskog Ministarstva pravde Svetlana Borisov kazala je u sudu kako Jehovini svjedoci predstavljaju "opasnost za građane, očuvanje javnog reda i mira te sigurnosti".

Advokati koji su zastupali Jehovine svjedoke kazali su kako će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava na odluku Vrhovnog suda, koja još zvanično nije stupila na snagu.

"Učinit ćemo sve što je moguće", rekao je Sergej Cherepanov, zastupnik Jehovinih svjedoka.

Podsjećamo, prošlog mjeseca zbog navodnih "ekstremističkih" aktivnosti privremeno je zatvoren Administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji koji ima više od 175.000 članova. Ministarstvo pravde Rusije početkom aprila stavilo je ovaj Centar na popis zabranjenih ustanova zajedno sa Al Kaidom i IDIL-om.

Jehovini svjedoci kao vjerska organizacija su aktivni u Rusiji više od 100 godina.