Somalija
0

Vrhovni sud oslobodio novinara uhapšenog zbog izvještavanja o silovanju

FENA
Vrhovni sud Somalije u nedjelju je oslobodio novinara uhapšenog jer je intervjuirao ženu koja je tvrdila da su je silovali vojnici, u slučaju koji je izazvao oštre međunarodne kritike.

Sudija Vrhovnog suda Aidid Abdulahi Ilkahanaf izjavio je da su optužbe povučene i da je novinaru Abdiazizu Abdinuuru "vraćena njegova sloboda".

I Abdnuur i žena koju je intervjuirao prvobitno su bili osuđeni na godinu dana zatvora zbog "vrijeđanja državnih institucija", ali su tužbe protiv žene povučene u ovom mjesecu, a Abdinuurova presuda je prepolovljena.

Njegovo oslobađanje, koje je uslijedilo nakon više od dva mjeseca provedena u zatvoru i nakon što je žalbeni sud presudio da on mora ostati u zatvoru, za mnoge je predstavljalo iznenađenje.

Novinar je izašao iz sudnice, moleći se nakon oslobađanja i zahvaljujući se onima koji su mu pružali podršku.

Abdinuur je bio uhapšen 10. januara dok je istraživao seksualno nasilje u Somaliji, ali nije objavio priču ni u elektronskim ni u štampanim medijima nakon što je intervjuirao ženu.

On je također proglašen krivim jer je "pravio lažni intervju" i "ušao u kuću žene dok muž nije bio prisutan".

Sud je prvobitno nazvao ženinu priču lažnom nakon što je proveo "test otisaka prstiju" kako bi se ustanovilo da li je bila silovana, što je Human Rights Watch (HRW) nazvao "nenaučnom i degradirajućom praksom koja je dugo vremena diskreditovana".

Nakon što je bila osuđena, ženi je smanjena zatvorska kazna za šest mjeseci zbog njene bebe.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je tada da je "duboko razočaran" cijelim slučajem.

Abdinuur radi za nekoliko somalskih radio stanica i međunarodnih medijskih kuća.