Egipat
0

Vraćen dio ukradenih antikviteta iz muzeja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su uspjele da vrate nekoliko dragocjenih antikviteta koji su ukradeni iz čuvenog Egipatskog muzeja tokom nedavnih masovnih antivladinih protesta u Kairu.

"Potraga koja je provedena unutar i izvan muzeja za nestalim antikvitetima uspjela je da vrati neka od njih", kazao je egipatski državni tajnik za starine Zahi Havas, prenio je AFP.

U subotu je saopćeno da je za vrijeme protesta protiv režima Hosnija Mubaraka iz muzeja ukradeno nekoliko neprocjenljivih eksponata, među kojima su Tutankamonova drvena statua prekrivena zlatom i dijelovi druge statue istog faraona.

Havas je u ponedjeljak izjavio da je pronađena jedna od 11 drvenih statueta Juje, moćnog egipatskog dvorjanina iz doba 18. dinastije koja je vladala obalama Nila prije 3.000 godina.

Istraživači su takođe pronašli i skarabej, amajliju koju su drevni Egipćani imali običaj da postavljaju na grudi mumije kako bi pokojniku osigurali ponovno rađanje na onom svijetu.

Havas je rekao i da su postavljeni čuvari u skladištu kod crvenih piramida u Dahshuru, na jugu Kaira, u koji su prošle subote lopovi upali i odnijeli neutvrđen broj amajlija.

Egipatski muzej u Kairu, u kojem su pljačkaši 28. januara razbili 13 vitrina i uništili najmanje 70 eksponata, osnovao je 1858. godine francuski egiptolog Auguste Mariette.

Muzej sadrži više od 100.000 artefakta, među kojima je i čuveno blago iz Tutankamonove grobnice.