Svijet
0

Egipat ponovo otvara vrata turistima i traga za nestalim antikvitetima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Uz nade da će se turisti iz svih dijelova svijeta uskoro vratiti u Egipat, ministar starina Zahi Hawass najavio je da će u nedjelju ponovo biti otvorene popularne destinacije koje predstavljaju nasljedstvo faraona, kopta, islamskog i modernog doba.

Ova odluka je donesena nakon sastanka sa članovima ministarstva starina i turizma.

U toku 18-dnevnih protesta kojima je s vlasti svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak, postojala je velika bojazan za antikvitete. Neki od njih su ukradeni, neki oštećeni u toku nereda, a posebno u vrijeme provale u glavni muzej u Kairu.

Iz Hawassovog ureda su objavili da je provaljeno i u grobnice Hetep-Ka i Re-Hotep u Sahari, a na nekim magacinima su slomljeni katanci, saznaje CNN.

Formirana je komisija koja će procijeniti šta je sve otuđeno, a policija je uhvatila pojedince koji su namjeravali provaliti u grobove u Lischtu i Tell el Basti.

Prvo je objavljeno da iz nacionalnog muzeja u Kairu nedostaje najmanje 17 artefakata, ali je većina njih kasnije nađena u kantama za smeće i na ulicama. Tu je provaljeno 28. januara, nedugo nakon početka protesta. Kasnije, 31. januara vandali su oštetili kipove i kovčege, te ukrali nakit iz prodavnice poklona.

"Profesionalci koji kradu bi pazili da ne oštete predmete koje planiraju odnijeti, tako da vjerujemo da su napadači prije bili obični vandali", kazao je Hawass i dodao kako je uvjeren da će svi predmeti biti pronađeni i vraćeni muzeju, a da su neki od njegovih najvrednijih predmeta, poput zlatne Tutankamonove maske, spašeni.