Svijet
84

Vozom između dva kontinenta putovalo 300.000 putnika

Anadolija
Prvog dana puštanja u promet podzemne željeznice Marmaray koja povezuje Evropu i Aziju prevezeno je oko 300 hiljada putnika, javlja Anadolija.

Zvaničnici Državne željeznice Republike Turske (TCDD), prema ranijim najavama, očekivali su oko 200 hiljada putnika. Budući da je prijevoz podzemnom željeznicom Marmaray besplatan prvih 15 dana, uočeno je da neki građani više puta koriste usluge nove željeznice, prelazeći iz Evrope u Aziju i obratno.

Stoga je iz TCDD-a stiglo upozorenje da se novootvorena linija koristi racionalno prema potrebi.

Projekat koji je već privukao pažnju svjetske javnosti obzirom na svoju tehnološku infrastrukturu i novitete kojima će doprinijeti željezničkom prometu, specifičan je i po tome jer je njegovim otvaranjem ostvaren san star jedno i pol stoljeće. Marmaray ili kako je nazvan "projekat stoljeća" iza sebe nosi priču staru 153 godine, a otvoren je na 90. godišnjicu od osnivanja Republike Turske.

Vožnja ispod morskog dna između dva kontinenta trajat će svega četiri minute, a pretpostavlja se da će Marmaray po satu prosječno prevoziti 75 hiljada, odnosno dnevno milion i 200.000 putnika. Cijena karata podzemnom željeznicom bit će jednaka ostalim cijenama gradskog prijevoza u gradu Istanbulu.