Iskustvo iz Lombardije
142

Volonterka Crvenog križa iz Italije za Klix.ba: Situacija je kritična, radimo i po 20 sati

S. H.
(Foto: Klix.ba)
Ela Pitić je Sarajka koja radi kao volonterka u gradu Lecco na obali jezera Comou Lombardiji. Ona je za Klix.ba ispričala svoja iskustva rada u državi koja je u totalnoj izolaciji.

Ela volontira u gradu Lecco, a zbog alarmantne situacije širenja koronavirusa govori da dnevno rade i po 20 sati. Ulice grada su gotovo u potpunosti prazne.

"Situacija je poprilično kritična. Od danas čitava Italija je kompletno izolovana, škole i univerziteti su zatvoreni. Možemo se kretati samo nužno, znači na posao i u trgovinu, ali sa razmakom od jednog metra od druge osobe", priča nam Ela.

Svako javno okupljanje ili bilo koja društvena aktivnost, sport, kino, teatar su zatvoreni.

"Srećom namirnice i lijekovi za sad ne fale. Kompletan zdravstveni sistem je u kolapsu. Ljekari i medicinsko osoblje kao i svi volonteri crvenog krsta su aktivni i po 20 sati dnevno jer jedan broj kolega je pozitivan na test tako da drugi rade i po duplu smjenu", naglašava Ela.

Nastavlja s pričom i kaže da su bolnice pune, a pojedini pacijenti su smješteni i na hodnicima, iako civilna zaštita daje svu pomoć za mobilne bolnice.

"Ekonomija je također na koljenima jer transporti su otežani prema drugim zemljama", kaže nam Ela.

Zaključuje da strah za sada ne postoji jer im ništa ne nedostaje, osim slobode kretanja.