George Bush
0

"Volio bih i mlađeg sina vidjeti u Bijeloj kući"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši američki predsjednik George Bush stariji izjavio je da bi jednoga dana volio na mjestu predsjednika vidjeti i svoga drugog sina – Jeba, prenio je Reuters.

Bush je u intervjuu američkoj televiziji Fox kazao da Jeb, koji je ranije bio guverner Floride, ima sve potrebne kvalifikacije da se jednog dana nađe u Bijeloj kući.

"Volio bih vidjeti da se on kandidira. Volio bih ga vidjeti kao predsjednika jednog dana, ili senatora, ili bilo šta", kazao je Bush senior i dodao kako je trenutno loš trenutak za Bijelu kuću za njegovog mlađeg sina.

Jeb Bush (55) nedavno je izjavio kako razmatra mogućnost da se kandidira za američki Senat 2010. godine. Njemu ide naruku to što je aktuelni predstavnik Floride iz redova republikanaca Mel Martinez najavio da će se povući s te dužnosti.

George Bush senior i njegov sin, aktuelni predsjednik SAD-a također George Bush, drugi su otac i sin u historiji SAD-a koji su došli na predsjedničku funkciju. Prije njih su to bili John Adamas, koji je bio drugi američki predsjednik, i njegov sin John Quincy Adams, koji je bio šesti američki predsjednik.

Porodica Bush je jedna od najuticajnijih porodica u SAD-u. Zajedno s mnogim članovima koji su bili uspješni bankari i poslovni ljudi, tri generacije porodice Bush su imale dva senatora, jednog predsjednika Vrhovnog suda, dva guvernera, jednog potpredsjednika i dva predsjednika SAD-a.

U zvaničnoj biografiji porodica je opisana kao "najuspješnija politička dinastija u historiji Amerike". Porodica Bush je većinom engleskoga i njemačkog porijekla, a ima i velške, škotske, irske, francuske, talijanske, holandske, moravske, belgijske, normanske i švedske krvi.