Svijet
0

Vojska: Zdravstveno stanje vojnika Gilada Shalita je dobro

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zdravstveno stanje Gilada Shalita oslobođenog u utorak nakon pet godina zatvora u pojasu Gaze "dobro je i zadovoljavajuće", kazao je vojni glasnogovornik i precizirao da je izraelski vojnik prvi put mogao razgovarati s roditeljima.

"Prema prvim rezultatima medicinskih pregleda koje smo obavili u bazi Amiktai, blizu Gaze, ocijenili smo da je zdravstveno stanje Gilada Shalita dobro i zadovoljavajuće", izjavio je vojni glasnogovornik general Yoav Mordechai.

"Gilad Shalit je prvi put razgovarao s roditeljima. On će biti prebačen u bazu Tel Nof, gdje će se susresti s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom odbrane Ehudom Barakom i šefom zapovjedništva generalom Bennyjem Gantzom, kao i sa svojim roditeljima", dodao je glasnogovornik.

Egipatska televizija je prikazala prve snimke vojnika koji je najprije doveden u Egipat nakon što ga je Hamas oslobodio.

Izraelske vlasti su obećale "diskretan doček poštujući potrebe vojnika i njegove porodice".

Gilad Shalit, automatski proglašen žrtvom posttraumatskog stresa, vratit će se kući u Mitzpe Hilu, mjesto u Gornjoj Galileji.

Shalit je kazao da je "dobrog zdravlja" u intervjuu emitiranom u utorak na egipatskoj televiziji neposredno nakon oslobađanja. "Osjećam se dobro zdravstveno", kazao je on na hebrejskom, prema prijevodu vojnikova intervjua na arapski.

Shalit je u tom intervjuu kazao da je prije sedmicu dana saznao da će biti pušten i da je Hamas s njim postupao dobro.

U zamjenu za Shalita Izrael danas oslobađa 477 zatvorenika, među kojima 27 žena, a u drugoj fazi u roku dva mjeseca bit će pušteno još 550 ljudi.