Nakon smrti predsjenika
0

Vojska preuzela vlast u Gvineji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gvinejska vlada je raspuštena i ustav je ukinut, saopćio je u utorak vojni portparol, nekoliko sati nakon smrti predsjednika države Lansane Contea.

Predsjednik Conte, koji je umro u 74. godini života, vladao je tom zapadnoafričkom zemljom čeličnom pesnicom od 1984. godine.

Precizne okolnosti Conteove smrti još su nepoznate, ali je poznato da je patio od dijabetesa, javio je BBC.

Premijer Ahmed Souare ranije je apelovao na mir i proglasio je 40-dnevnu nacionalnu žalost.

Conte je bio jedan od posljednjih iz grupe takozvanih "afričkih velikih ljudi" koji su došli na vlast silom i opirali su se demokratskoj plimi koja je preplavila kontinent.

On je preuzeo vlast u vojnom udaru sedmicu dana nakon smrti Ahmeda Seku Turea u 1984., prvog gvinejskog predsjednika od stjecanja nezavisnosti od Francuske 1958. godine. U Conteovoj zvaničnoj biografiji ta je operacija opisana kao "održavanje mira i reda u zemlji".

Conte se brzo etablirao kao isključivi vođa vojne hunte. On je napustio Tureov socijalistički program, ali poput svog prethodnika gušio je nezadovoljstvo.

Nakon što je po okončanju hladnog rata demokratija preplavila Afriku, Conte je formirao političku stranku i 1993. godine pobijedio na prvim višestranačmkim izborima u zemlji. On je ponovno izabran 1998. i u 2003. iako je opozicija odbacila te izbore, ocijenivši ih namještenim.

Gvinejskih deset miliona stanovnika su među najsiromašnijim u svijetu iako ta zemlja ima polovinu svjetskih rezervi boksita, sirovine za proizvodnju aluminija. Ona je sama izvozila hranu, ali su je korupcija, inflacija i visoka nezasposlenost učinile još siromašnijom, prisiljavajući je da uvozi hranu.

Po ustavu, predsjednik skupštine postaje predsjednik države u slučaju njegove smrti. Transferi vlasti u Gvineji, međutim, rijetko idu glatko jer je zemlja razorena korupcijom i višestrukim pokušajima vojnih i državnih udara.