Svijet
0

Vojska ponovo poslana u Napulj da čisti smeće

SRNA
Italijanska vojska ponovo je danas poslata u Napulj radi rješavanja krize sa nagomilanim smećem u tom gradu na jugu Italije.

U Napulj je stiglo 170 vojnika koji bi trebalo da pomognu pri uklanjanju smeća sa ulica, a u ovom poslu biće korišteno i dodatnih 70 kamiona.

Na ulicama Napulja trenutno je oko 2.000 tona smeća i nezadovoljni mještani su u nekoliko navrata palili veće gomile. 

Ovo je od 2000. godine drugi put da je italijanska vojska angažovana za raščišćavanje smeća sa ulica Napulja.

Mještani žele da se smeće odlaže na druge lokacije, pošto su deponije prepune. 

Italijanski premijer Silvio Berlusconi je okrivljiven za nastajanje krize, ali i pohvaljivan za pokušaje pronalaženja rješenja. 

Među jednim od Berlusconijevih obećanja tokom predizborne kampanje 2008. godine bilo je i raščišćavanje ulica Napulja i slanjem vojnika je djelimično riješen problem. 
Međutim, kriza se ponovila, dijelom i zbog tehničkih propusta lokalnih firmi za obradu smeća i nedostatka investicija za otvaranje drugih deponija.

Pojedini analitičari smatraju da Berluskoni ponovo koristi vojsku kao "dramatični" instrument da bi ponovo zadobio popularnost pred održavanje lokalnih izbora, zakazanih za idući mjesec.

Među razlozima za izbijanje krize u odvoženju smeća jeste i mafija, čiji su se članovi ubacili u uprave firmi, ali je na deponije bacan otrovni otpad, što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo mještana koji žive u neposrednoj blizini.