{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Napulj se ponovo guši u smeću

S
26.6.2011. u 16:59
0
10
Napulj se ponovo guši u smeću
0
Napulj se ponovo guši u smeću
Foto: AFP
Talijanska vlada mora što prije intervenisati kako bi se problem odlaganja smeća u Napulju konačno riješio, poruluio je predsjednik Giorgio Napolitano nakon vijesti da se ovaj grad ponovo guši u ogromnim količinama otpada po ulicama.
Aktuni problem grada davno je postao alarmantan, a intervencija mora biti što hitnija.

Lokalno stanovništvo počelo je paliti hrpe smeća i iz protesta blokirati prolaz kamionima. U samo jednoj noći vatrogasci su morali gasiti 65 požara.

Oko 2.400 tona smeća nalazi se na ulicama Napulja i u njegovoj okolini, a toksični dim nadvio se iznad grada koji se već četiri godine ne uspijeva izboriti sa ovim problemom.

Visoke ljetne temperature situaciju čine još težom, posebno ako se uzme u obzir da je Napulj treći po veličini grad u Italiji.

Na nekim mjestima hrpe smeća su visoke i do dva metra, a novoizabrani gradonačelnik Luigi de Magistris upozorio je na rizik od zdravstvenih problema, urgirajući da se ne smeće ne pali i optužujući vladu da izbjegava preuzeti odgovornost.

"Nekome je u interesu da Napulj ostane pod otpadom", izjavio je u intervjuu za list Le Repubblica. "To se vidi iz onoga što je vlada dosad uradila."Problemi koji se gomilaju godinama rezultat su političkih neuspjeha, korupcije i utjecaja lokalne mafije koja kontroliše službe za odvoženje smeća.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi za sve krivi lokalne političare, ali mnogi stanovnici Napulja za sve krive upravo njegovu vladu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: