{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojska na Tajlandu proglasila vanredno stanje

F
20.5.2014. u 08:58
0
1
Vojska na Tajlandu proglasila vanredno stanje
0
Vojska na Tajlandu proglasila vanredno stanje
Foto: EPA
Tajlandska vojska proglasila je u utorak vanredno stanje širom zemlje kako bi uspostavila red nakon šest mjeseci uličnih protesta koji su ostavili zemlju bez funkcionalne vlade, ali su demantirali da je taj neočekivani potez u stvari vojni prevrat, prenose agencije.
Dok vojnici vrše patroliranje ulicama Bangkoka, privremena vlada koju vode pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji je u egzilu, još uvijek obavlja svoje dužnosti, rekli su vladini i vojni dužnosnici. Ministri nisu bili obaviješteni o planu vojske prije objave na televiziji.

Vojni čelnik general Prayuth Chan-ocha rekao je da vojska preuzima odgovornost za javnu sigurnost zbog nasilnih protesta koji su odnijeli tridesetak života otkako su počeli u novembru prošle godine i prouzročili veliku materijalnu štetu.

"Zabrinuti smo da bi to nasilje moglo naškoditi sigurnosti u zemlji. Zato smo, kako bi uspostavili red u zemlji, proglasili vanredno stanje", izjavio je Prayuth, prenosi Reuters.

"Molim sve te aktivističke grupe da zaustave sve aktivnosti i sarađuju s nama kako bismo pronašli izlaz iz krize", kazao je.

Prayuth je pozvao visoke dužnosnike na sastanak u utorak poslijepodne, rekao je vojni glasnogovornik. Pokrajinski guverneri i najviši dužnosnici pozvani su da se sastanu s vojskom u regionalnim centrima.

Vojska je također pozvala medije da ne objavljuju izvještaje koji bi naškodili nacionalnoj sigurnosti.

Privremena vlada pozdravila je potez za uspostavu reda i saopćila je da nije bila upoznata s tim planom, ali da i dalje vodi zemlju.

"Vlada ne vidi problem u tome i može normalno upravljati zemljom", rekao je vršitelj dužnosti ministra pravosuđa Chaikasem Nitisiri u izjavi za Reuters.

Tajland je zaglavio u političkom haosu otkako je sud početkom maja smijenio s dužnosti premijerku Yingluck Shinawatra, Thaksinovu mlađu sestru, i devet njenih ministara nakon što je utvrdio da su krivi za zloupotrebu položaja.

Vojska, koja je ugušila pro-Thaksinov protestni pokret 2010., izvršila je niz prevrata otkada je Tajland postao ustavna monarhija 1932. Posljednji je bio 2006. kada je s vlasti svrgnut Thaksin, koji živi u inozemstvu od 2008. ali ima politički utjecaj i veliku podršku siromašnih.

Protuvladini protestnici žele imenovanje "neutralnog" premijera koji bi nadgledao izborne reforme u svrhu okončanja Thaksinova uticaja.

Čelnik Thaksinovih provladinih "crvenih košulja", koji se okupljaju u zapadnim predgrađima Bangkoka i koji su upozorili na nasilje u slučaju svrgavanja vlade, pozvali su na smirenost.

"Naše je stajalište isto. Mi nećemo prihvatiti neutralnog premijera. Ako vojnici imenuju premijera mi ćemo pojačati naše proteste", rekao je na pres-konferenciji Jatuporn Prompan. "Ostanite mirni, još nije izvršen prevrat."

S druge strane, protuvladini demonstranti su rekli da oni također nisu promijenili svoje zahtjeve te da traže da privremena vlada ode, prenosi Hina.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: