Svijet
2

Protesti na Tajlandu, građani protiv vojne vlasti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Hiljade građana Tajlanda okupile su se danas u Bangkoku kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog vojnog udara u zemlji i ograničavanja slobode kretanja.

Tajlanđani su na svojim tijelima napisali poruke protiv vojne uprave u zemlji, tražeći ponovno uspostavljanje civilne vlasti.

Nakon što je tajlandska vojska preuzela vlast u zemlji, komandant vojske Prayuth Chan-ocha proglasio se jučer premijerom Tajlanda. On je pooštrio ograničenja pristupa internetu i radu medija.

Vojno vijeće pod vodstvom generala Chan-oche je izdalo naredbu političarima svih stranaka, njih 120, među kojima su i dojučerašnji članovi vlade i bivša premijerka Yingluck Shinawatra, da Vijeću podnesu detaljan izvještaj o svojim aktivnostima u proteklom periodu.

Na poziv vojske, današnjem zasijedanju Vojnog vijeća su prisustvovali i Shinawatra i Niwatthamrong Boonsongpaisan, koji je posljednjih nekoliko sedmica obnašao funkciju premijera Tajlanda.

Vijeće je također zabranilo napuštanje zemlje svim političarima koji su pozvani da podnesu izvještaj o svom radu.

General Chan-ocha je sinoć izjavio da će funkciju premijera zemlje obnašati sve dok se ne nađe "neko prikladno" ime.

U nizu poteza Vojnog vijeća koje su izazvale zabrinutost međunarodne zajednice je i jutrošnja naredba da se zbog nacionalno-sigurnosnih razloga zabrani rad brojnim davaocima internet usluga.

Uprkos toj naredbi, na brojnim portalima u Tajlandu se još uvijek može pročitati veliki broj kritika vojnog udara.

Vijeće je jučer preuzelo i kontrolu nad svim televizijama i radio-stanicama u zemlji.

Širom Tajlanda se održavaju manji skupovi u znak protesta protiv vojnog udara, a najviše pažnje javnosti privukao je tajlandski novinar koji je protestirao pored vojske sa crvenom trakom preko usta.