Svijet
0

Vojska Muslimanskom bratstvu dala rok od 48 sati da prihvati Mapu puta

FENA
Egipatska vojska dala je rok Muslimanskom bratstvu da do subote popodne pristane na političko pomirenje, saopćio je u četvrtak vojni zvaničnik, nakon što je vojska uputila prikrivenu prijetnju da će poduzeti oštrije mjere protiv te grupe.

"Mi nećemo inicirati bilo kakve poteze, ali ćemo definitivno oštro reagovati na svaki poziv za nasilje ili na terorizam od čelnika Bratstva ili njihovih pristalica. Obećavamo da ćemo zaštititi mirne demonstrante bez obzira na njihove političke stavove", izjavio je zvaničnik, dodajući kako oni imaju rok od 48 sati da se povinuju pozivu, prenosi Reuters.

Vojska je svrgnula predsjednika Muhameda Mursija, političara iz Muslimanskog bratstva, i uvela je privremenu vladu koja je odredila Mapu puta za novu političku tranziciju koja bi dovela do održavanja parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci.

Vojska je ranije nagovijestila da će promijeniti svoju strategiju suočavanja s "nasiljem i terorizmom" nakon protesta sazvanih za petak. U saopćenju postavljenom na Facebook stranici bliskoj vojnoj komandi, vojska navodi kako je spremna da okrene svoje oružje prema svima koji izazivaju nasilje.