Svijet
4

Mursijeve pristalice najavile masovne proteste nakon džume, vojska na prvom ispitu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski generali suočavaju se danas sa svojim prvim velikim testom, jer su pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija najavile masovne demonstracije nakon džuma-namaza, ustajući tako protiv vojske koja je izvršila državni udar.

Društvene mreže i džamije se koriste za organizovanje podrške za demokratski izabranog predsjednika koji je stavljen u kućni pritvor, prenosi Daily Mail. Islamistička koalicija predvođena Muslimanskom braćom pozvala je Egipćane da dignu u petak svoj glas protiv državnog udara.

U međuvremenu su raspisane potjernice za više od 300 članova Bratstva i njihovih bliskih saveznika, dok su tenkovi i druga oklopna vozila raspoređeni ​na strateškim tačkama u Kairu i drugim većim gradovima.

U ranim jutarnjim satima državna televizija objavila je da su naoružani napadači islamisti otvorili vatru na El Arish aerodromu u Egiptu i na još tri vojna punkta. Pretpostavlja se da su ovi napadi organizovani i povezani sa protestom protiv Mursijevog svrgavanja.

Sa druge strane, veliki broj građana pozdravio je i proslavio Mursijev pad. Stanje u zemlji je, međutim, krajnje neizvjesno i s razlogom se strahuje od odmazde islamista. U međuvremenu je izabran i privremeni vođa Egipta, Adli Mansour, koji čini sve da se situacija riješi na miran način, obećavajući nove izbore.

"Muslimanska braća su dio ovog naroda i pozvani su da učestvuju u izgradnji države, a ako odgovore na poziv, oni će biti dobrodošli", rekao je on te obećao da će štititi 'duh revolucije' kojom je sa vlasti uklonjen dugogodišnji vladar Egipta Hosni Mubarak.