Obećali tranziciju vlasti
13

Vojska Mijanmara nakon puča: Bit će održani slobodni i pošteni izbori

SRNA
Građani se pobunili protiv vojnog udara (Foto: EPA-EFE)
Građani se pobunili protiv vojnog udara (Foto: EPA-EFE)
Vojska Mjanmara saopćila je danas da će u zemlji biti održani slobodni i pošteni izbori i da će potom vlast biti predata pobjedničkoj stranci.
Vojska je ranije preuzela vlast u zemlji uz objašnjenje da su prošlogodišnji izbori bili neregularni.

Na zvaničnoj web stranici objavljen je izvještaj sa sastanka vojnog rukovodstva.

U tekstu se navodi da je vrhovni komandant general Min Aung Hlaing obećao da će praktikovati "istinski i disciplinovani višestranački demokratski sistem" na pošten način.

Nije objavljeno kada će izbori biti održani, ali je ranije rečeno da će vanredno stanje trajati godinu dana.

Podsjećamo, danas je u Mijanmaru, poznatom i kao Burma, izvršen vojni udar. Uhapšeni su vodeći funkcioneri vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD). Među uhapšenima je i čelnica stranke, bivša predsjednica države Aung San Suu Kyi.

Na općim izborima održanim u novembru prošle godine NLD je dobio 396 od 476 mandata u parlamentu i time je osigurao vlast za sljedećih pet godina. Stranke bliske vojsci Unija solidarnosti i Stranka razvoja dobile su samo 33 mandata.

San Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, se 15 godina borila protiv vojnog režima da bi se uspostavila civilna vlast. Njena reputacija je znatno narušena zbog odnosa mijanmarske vlasti prema muslimanskoj zajednici - Rohinjama. Branila se od optužbi da se nad ovom zajednicom vrši genocid.

Vojni udar su osudili zvaničnici drugih zemalja svijeta. Među njima su američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.