Jemen
0

Vojnike su ubili pripadnici Al-Qaide, a ne separatisti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Napad na kontrolni punkt u Shabwi, provinciji na jugu Jemena, u kojem su ubijena tri vojnika, počinili su pripadnici Al-Qaide, a ne separatisti, kao što se prvobitno vjerovalo, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik jemenskih snaga sigurnosti.

"Služba sigurnosti vjeruje da iza ubojstva tri vojnika u nedjelju stoji Al-Qaida", rekao je taj dužnosnik Reutersu i dodao da plemenske vođe, koje često posreduju u pregovorima vlade u Sanaai i lokalnih islamskih ekstremista, pokušavaju uvjeriti pripadnike Al-Qaide da se predaju.

Britanska agencija je podsjetila da je jedan neimenovani predstavnik jemenskih vlasti u nedjelju izjavio kako iza napada stoje pripadnici separatističkog pokreta.

Najsiromašnija arapska zemlja se na svom teritoriju, osim s Al-Qaidom, suočava i sa šiitskom pobunom na sjeveru i rastućim separatizma na jugu.

Jemenski vlada je početkom januara objavila rat Al-Qaidi nakon što je lokalni ogranak te organizacije preuzeo odgovornost za pokušaj obaranja američkog putničkog zrakoplova koji je iz Amsterdama letio za Detroit.

U akcijama snaga sigurnosti u proteklih nekoliko sedmica ubijeno je tridesetak ljudi za koje se vjeruje da su bili pripadnici Al-Qaide.

Zapadne zemlje i susjedna Saudijska Arabija strahuju da bi Jemen mogao postati nova teroristička baza, iz koje bi Al-Qaida planirala i izvodila napade širom svijeta.